Brânza topită ca element de bază în farfurie

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 12 Noiembrie 2020

Brânza topită realizată din materie primă naturală, fără adaosuri chimice, este un produs alimentar nutritiv. Se consumă îndeosebi dimi­neața, la micul dejun, și mai ales de către copii, deoarece este moale și are gust bun. Brânza topită naturală are la bază un mix de brânză de vaci, lapte, sare, unt și opțio­nal diverse ierburi. Astfel preparată, brânza este lăsată o perioadă la maturat, după care este topită pentru a se obține o consistență omogenă. Cel mai bine este ca brânza topită să fie preparată acasă și nu durează mai mult de jumătate de oră.

Brânza topită conține vitamine (PP, E, D, C, B12, B9, B6, B5, B2, B1, A) și minerale (zinc, cupru, fier, sulf, fosfor, potasiu, sodiu, magneziu). Sunt specialiști care recomandă consumul zilnic de brânzeturi, deoarece sunt o sursă importantă de proteine de înaltă calitate, însă, pentru că au un conținut mare de grăsime, trebuie totuși să fim atenți la cantitate și să mâncăm cu mo­derație. Este benefic să așezăm în farfurie, pe lângă brânzeturi, și legume, cereale sau în combinație cu fructe sau salate. Este recomandat să nu se amestece cu carne sau ouă, întrucât se combină grăsimile între ele și se digeră foarte greu. 

Brânza topită este utilizată la scară largă și sub diferite forme: la gătit, adăugată la salate, sosuri, pizza și multe altele. 

Rețete

Chiftele de cartofi cu brânză topită
Ingrediente: 700 g cartofi, 1 lingură ulei de măsline, 1 legătură cea­pă verde tăiată, 2 căței de usturoi zdrobiți, 4 linguri de busuioc proaspăt tocat mărunt, 150 g brânză topită tăiată cuburi, 1 ou bătut, 125 g pesmet, ulei de floarea-soarelui pentru prăjit. Preparare: Se fierb cartofii în apă cu sare până se pătrund, se scurg și se mai pun un pic la foc mic până se evaporă toată apa care a mai rămas. Se zdrobesc și se dau deoparte; se pune la călit ceapa verde în uleiul de măsline, la foc mic timp de 2-3 minute, apoi se adaugă ceapa, busuiocul, un praf de sare, piper și usturoi peste cartofii zdro­biți și se amestecă bine. Compo­zi­ția astfel obținută se împarte în părți egale și se modelează chiftele, iar în mijloc se pune un cubuleț de brânză topită. Se dau chiftelele prin ou bătut, iar apoi prin pesmet și se prăjesc timp de 3-4 minute pe fiecare parte până se rumenesc. 

Fondue cu brânză topită
Ingrediente: 1 ceașcă bere light, 2 lingurițe usturoi tocat, 2 lingurițe pudră de muștar, 2 lingurițe sos Worcesterchire, 170 g brânză Cheddar, 60 g brânză Emmentaler, 100 g brânză topită, 2 linguri făină. Preparare: Într-o tigaie cu fund gros, pusă pe aragaz la foc mare, se toarnă berea, apoi se adaugă usturoiul, muștarul, sosul și se amestecă până la omogenizare. Se taie brânza cubulețe mici, se pune făina, iar când amestecul de bere este cald, se adaugă o treime din brânză și se amestecă bine; după ce brânza s-a topit, se toarnă și cealaltă cantitate de brânză, se amestecă până ce și aceasta este topită și com­poziția devine fină. Se servește cu legume fierte, broccoli, conopidă, morcov, cartofi, crutoane sau orice dorește fiecare.