Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai puțin spaţiu verde
Zeci de artişti, jurnalişti, cercetători, organizaţii neguvernamentale şi grupuri civice au pus bazele platformei „Împreună pentru Centura Verde”, cu scopul de a convinge autorităţile să extindă suprafaţa împădurită din jurul Capitalei. Bucureștiul are doar 7-9 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor faţă de 26 mp, cât ar trebui să existe conform legii, fiind pe ultimul loc din acest punct de vedere în rândul capitalelor din UE.
Primul pas concret al iniţiatorilor proiectului este înaintarea, la Parlamentul României, a unui proiect legislativ care vizează protejarea pădurilor din judeţul Ilfov. Totodată, organizațiile reunite în platforma „Împreună pentru Centura Verde” invită cetăţenii să semneze petiţia prin care li se cer autorităţilor, printre altele: adoptarea şi promulgarea legii pentru protejarea pădurilor din Ilfov; un plan integrat al Primăriei Municipiului Bucureşti şi Consiliului Judeţean Ilfov pentru combaterea poluării, care să includă Centura Verde.
„Centura Verde Bucureşti-Ilfov reprezintă un proiect pe care dacă nu îl tratăm acum cu maximă prioritate şi seriozitate, viitorul ni-l va impune oricum, la un cost de sănătate, economic, ecologic şi etic nemăsurabil”, susţin organizaţiile care militează pentru spațiul verde din jurul Bucureștiului.
Un raport din 2020 al Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că bucureștenii ar putea avea o speranţă de viaţă mai lungă cu patru ani dacă autorităţile şi-ar îndeplini ţintele deja asumate pentru combaterea poluării.
De altfel, Bucureştiul se află în top 3 al celor mai poluate capitale din UE, înregistrând şi cele mai mari pierderi bugetare, de 6,35 miliarde de euro anual, asociate cu tratarea bolilor cauzate de poluarea aerului. De asemenea, Capitala se află pe ultimul loc în UE la suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor, cu circa 7-9 mp, faţă de 26 mp, cât cere legea.
În timp ce România este în procedură de infringement şi a fost condamnată de Curtea de Justiţie a UE pentru aerul toxic din Bucureşti, „ironic, pădurile din jur sunt decimate în mod sistematic. Ultimele rămăşiţe ale legendarilor codrii ai Vlăsiei sunt zilnic sub asaltul drujbelor. Cu 16% suprafaţă împădurită, Ilfovul este considerat, conform Codului Silvic, „zonă cu deficit de vegetaţie forestieră”. (…) Conform aplicaţiei Inspectorul Pădurilor, în ultimele 12 luni, în Ilfov au fost tăiaţi peste jumătate de milion de arbori, mai exact 581.287, în peste 700 de lucrări silvice autorizate. Şi aceştia reprezintă doar tăierile legale”, subliniază iniţiatorii platformei.
Pe plan mondial, aproape toate oraşele mari au centuri verzi. Cea a oraşului Ontario este cea mai întinsă, cu aproape 810.000 de hectare, iar una dintre cele mai vechi astfel de zone se află în Viena, unde de 150 de ani Wiener Grungurtel înconjoară oraşul aproape total. (C. Z.)