Bucuria Înălțării Domnului, sărbătorită la hramul Mănăstirii Neamț

Un articol de: Flavius Popa - 26 Mai 2023

Praznicul Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos a adunat, cu prilejul hramului istoric al Mănăstirii ­Neamţ, mii de credincioşi din ­întreaga ţară. Sărbătoarea a ­început în seara de 24 mai, când a fost săvârșită slujba Privegherii, iar în dimineața zilei de 25 mai, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de Prea­sfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Cea mai veche așezare monahală din Moldova, ctitorită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, se bucură în fiecare an de mii de oameni, veniți de pretutindeni să participe la hramul istoric al Mănăstirii Neamț, devenind astfel cea mai însemnată sărbătoare pentru creș­tinii din această regiune. Miercuri dimineață, peste 150 de tineri și adulți s-au adunat la Târgu Neamț și la Pipirig pentru a merge într-un pelerinaj pedestru la hramul așe­zământului monahal. Activitatea, organizată de Sectorul de misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, și-a propus să reînvie vechea tradiție a bunicilor și stră­moșilor noștri, care obișnuiau ca la marile sărbători din preajma mănăstirilor să meargă împreună și să participe la sfintele slujbe. Miercuri seara,  slujba Privegherii a fost săvârșită de un sobor de stareți, preoți și diaconi, sub protia părintelui arhim. Petroniu Marin, exarh de Neamț și sta­rețul Mănăstirii Pângărați, iar la final mulțimea a fost binecuvântată de Înaltprea­sfințitul Mitropolit Teofan.

Joi dimineață credincioșii adu­nați la sărbătoarea istorică a „Ierusalimului Ortodoxiei române” au aşteptat la rând pentru a se închina la moaştele Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi, ale Sfântului Simeon cel din Muntele Minunat şi ale Sfântului Necunoscut, acestea fiind aşezate în biserica cea mare a mănăstirii. De asemenea, închinătorii s-au rugat şi la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care datează din anul 665, a fost pictată în Lida şi dăruită de împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun în anul 1429.

Înainte de oficierea Dumne­zeieștii Liturghii, soborul şi credincioşii au participat la slujba Sfinţirii apei, săvârșită în faţa aghias­matarului mănăstirii. Sfeș­tania a fost oficiată de către Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan și de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. În cuvântul adresat pelerinilor, părintele prof. univ. dr. Viorel Sava de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a arătat că prin folosirea aghesmei, omul primește harul sfințitor.

După slujba de binecuvântare, cei prezenți au mers în procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului până în curtea Mănăstirii Neamţ. Acolo, la un Altar special amenajat, clericii au săvârşit Sfânta Liturghie. După cântarea axionului praznical, monahul Visarion Axinia, viețuitor în cadrul mănăstirii, a primit Taina Hirotoniei întru ierodiacon.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mărturisit în cuvântul său că omul este chemat să se apropie de slava lui Dumnezeu prin citirea Scripturii, prin rugăciune și prin împărtășirea cu Sfintele Taine: „Unde vom fi noi îmbrăcați cu putere de sus? Unde vom fi martorii morții, Învierii și Înălțării Domnului Hristos? În două locuri: în sfintele noastre mănăstiri, chemați fiind călugării spre rugăciune și smerenie de foc, și în sfintele parohii, unde se află familii binecuvântate. În interiorul acestor două locuri sacre este chemat omul să viețu­iască în ritmul Împărăției cerurilor încă din această lume. Cum să se împlinească acest lucru în viața de mănăstire și în viața de parohie? Un părinte din vremea noastră, Părintele Zaharia (Zaharou, n.r.) mărturisește că fie în mănăstire, fie în viața de familie sunt necesare trei lucruri: Sfânta și Dumnezeiasca Scriptură să fie prezentă în viața fiecăruia, în al doilea rând, rugăciunea, gândul la Dumnezeu cât mai des în timpul zilei, și cel de-al treilea lucru necesar în viața noastră de parohie și de mănăstire, să ne apropiem cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, îm­părtă­șin­du-ne cu Trupul și Sângele Domnului Hristos”.

Totodată, părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, a mulțumit tuturor celor care au înfrumusețat și în acest an cu prezența lor sărbătoarea hramului istoric, bucurându-se de binecuvântarea revărsată de Domnul.

La finalul evenimentelor dedicate hramului Mănăstirii Neamţ s-a săvârşit slujba Parastasului pentru ctitorii aşezământului monahal, pentru eroii neamului care s-au jertfit, ostași care de-a lungul anilor au murit pentru apărarea și demnitatea ţării.