Bucuria Învierii Domnului vestită pretutindeni

Un articol de: Marius Nedelcu - 03 Mai 2019

După îndelungatul Post Mare, bucuria Învierii Domnului a fost adusă credincioșilor din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei sub chipul Luminii Sfinte de la Ierusalim, purtată și anul acesta în țara noastră de o delegație a Patriarhiei Române. Credincioșii de pretutindeni au aprins în noaptea pe Paști lumânări și făclii, răspunzând îndemnului ierarhilor și slujitorilor, „Veniți de primiți lumină!”, punându-și nădejdea în Cel ce a biruit moartea și păcatul și S-a ridicat din morți.

La Târgoviște, mii de credincioși au primit Sfânta Lumină de la Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, care a săvârșit în continuare Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți ca la marea sărbătoare să fie milostivi față de cei care nu au și să aibă curajul misionar de a vesti învățătura ortodoxă în societatea contemporană.

La Constanța, Lumina Sfântă a fost adusă credincioșilor de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Teodosie din largul mării, ierarhul spunând că la acest praznic toată creația se unește și beneficiază de revărsarea harului lui Dumnezeu. De asemenea, înainte de a ajunge la țărm, ierarhul a vestit Învierea Domnului oferind Lumina de la Ierusalim muncitorilor de pe Platforma Uranus, precum și marinarilor de pe Fregata „Regina Maria”, iar comandatului flotilei de fregate i-a oferit o icoană cu chipul Maicii Domnului.

Credincioși din toate colțurile țării au primit Sfânta Lumină și la noua Catedrală Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeş. Slujba de Înviere a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că „Învierea Domnului nostru Iisus Hristos a adus răspuns la toate întrebările și slăbiciunile omenirii din toate veacurile”.

Și la Buzău, mii de credin­cioși au primit Lumina de la Ierusalim pe espalanada Catedralei Arhiepiscopale de la Înalt­prea­sfințitul Arhiepiscop Ciprian și slujitorii locașului de rugăciune. În continuare, Înalt­prea­sfinția Sa a săvârșit Utrenia pascală și Sfânta Liturghie în catedrală, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Neagu Ionescu” și de Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, inspector eparhial. La final, au fost oferite 750 de cutii credincioșilor de la cele două catedrale din centrul orașului, conținând cozonac, pască, ouă roșii, pâine binecuvântată, numită „paști”, și câte o sticlă de vin bisericesc.

În noaptea de Paști, înainte de ora 12:00, la Galați, chiriarhul locului împreună cu soborul de preoți și diaconi și cu tineri din ASCOR îmbrăcați în portul tradițional românesc, în sunetul clopotelor și al cântărilor liturgice, au mers în procesiune către zona din fața Catedralei Arhiepiscopale. Pe un podium special amenajat, ierarhul a rostit chemarea mult așteptată „Veniţi de luaţi lumina!”, oferind Sfânta Lumină miilor de credincioşi adunaţi pe esplanada catedralei şi pe Strada Domnească.

După slujba Învierii de afară, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Casian a subliniat în cuvântul său însemnătatea duhovnicească a aducerii, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Sfintei Lumini şi i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să fie lumină şi călăuzitori pentru semenii noştri aflaţi în neputinţe şi în grele încercări. După primirea Luminii Sfinte, credincioşii au participat la slujba Canonului Învierii și la Sfânta Liturghie din Catedrala Arhiepiscopală.

Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit în fața Catedralei Episcopale din Slobozia slujba Învierii, care se oficiază afară, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. La miezul nopţii, ierarhul a oferit celor prezenţi la slujbă Lumina Sfântă, citind, apoi, Evanghelia Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, și a adresat poporului salutul: „Hristos a înviat!”. În catedrală au urmat Canonul Învierii şi Sfânta Liturghie, numeroși credincioşi împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.

Ca de fiecare dată, credincioșii tulceni, de la diferite parohii, au participat la slujba Învierii, oficiată de către Preasfințitul Episcop Visarion pe esplanada din fața Catedralei Episcopale `Sfântul Nicolae” din Tulcea. Un moment special l-a constituit oferirea Luminii Sfinte de care credincioşii s-au bucurat duhov­nicește. După momentul oferirii luminii, s-a continuat oficierea slujbei Învierii în faţa Catedralei Episcopale, pe un podium special amenajat.