Bucuria Naşterii Domnului adusă de cetele colindătorilor
În această perioadă, Arhiepiscopia Timişoarei, împreună cu celelalte instituţii de învăţământ şi cultură din oraşul de pe Bega, organizează mai multe evenimente cultural-filantropice dedicate marii sărbători a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. Programul manifestărilor cuprinde concerte de colinde, însoţite de numeroase acţiuni caritabile venite în sprijinul semenilor nevoiaşi.
În fiecare an, în Postul Crăciunului, la nivelul eparhiei se desfăşoară o serie de manifestări ce cuprind evenimente culturale şi acţiuni de caritate, care au menirea de a împărtăşi tuturor binecuvântarea şi bucuria venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu. Cele mai multe dintre acestea sunt organizate în parteneriat cu instituţiile locale şi reunesc colindători de toate vârstele din întreg judeţul şi nu numai.
„Aceste acţiuni se regăsesc pe agenda comună a Arhiepiscopiei Timişoarei, a Consiliului Judeţean, a Centrului de Cultură şi Artă, a Filarmonicii «Banatul», a Operei Române din Timişoara şi a celorlalte instituţii de cultură din oraş. În ultimii ani s-au dezvoltat mai multe parteneriate cu aceste instituţii şi ne bucurăm că împreună găsim suficiente mijloace pentru a-i apropia pe oameni de Dumnezeu şi pentru a-i aduce în Biserică de sărbătoarea Naşterii Domnului. Foarte multe acţiuni au ca partener şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş pentru că este vorba de numeroase şcoli, grupuri de colindători alcătuite din elevi şi profesori, care participă la diverse evenimente şi concursuri de colinde, obiceiuri şi datini de Crăciun. O sărbătoare deja cunoscută şi reprezentativă pentru această perioadă este «Alaiul colindătorilor», când la porţile mitropoliei sosesc în jur de 300-400 de colindători, grupuri de tineri şi copii, dar şi coruri bisericeşti, în frunte cu fanfara «Pro Amiciţia», care ne aduc vestea Naşterii Domnului prin colindele tradiţionale şi prin frumoasele reprezentaţii artistice. În fiecare an, am avut parte de surprize plăcute, astfel încât în mijlocul nostru să ajungă colindători din întreg judeţul, precum şi din Banatul Sârbesc, care au venit şi ne-au încântat pentru acest mare praznic. Sigur, şi de această dată, nădăjduim că manifestările se vor desfăşura într-un climat frumos şi binecuvântat din care noi să înţelegem că sărbătoarea Naşterii Domnului este pentru fiecare dintre noi începutul mântuirii, prin venirea în lume a Mântuitorul Hristos“, a precizat pr. Zaharia Pereş, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei.
Programul manifestărilor
Duminică, 14 decembrie, vor avea loc mai multe evenimente, după cum urmează: de la ora 12:00, concert la Catedrala Mitropolitană din Timişoara în interpretarea corului de copii al Grădiniţei „Troiţa“ şi al Şcolii „Sfântul Antim Ivireanul“; de la aceeaşi oră, în biserica parohiei timişene Ghiroda va avea loc un festival de colinde la care vor participa mai multe formaţii corale din Banat; de la ora 16:00, în Parohia Timişoara-Iosefin se va derula cea de-a 10-a ediţie a festivalului „Vestim Naşterea“, iar de la ora 17:00, Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Lugoj va găzdui concertul susţinut de corul preoţilor din Protopopiatul Lugoj.
Luni, 15 decembrie, de la ora 17:00, corul Facultăţii de Teologie din Timişoara, alături de Asociaţia ALTAR 89, va susţine un concert în memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, iar de la ora 18:00, la Filarmonica „Banatul“ din Timişoara va debuta tradiţionalul festival al muzicii sacre.
Marţi de la ora 18:00, pe treptele Catedralei Mitropolitane va avea loc un concert coral susţinut de grupul „Contrast“, urmat de depuneri de candele aprinse de către oficialităţi naţionale şi locale pentru martirii Revoluţiei din Decembrie 1989, căzuţi la Timişoara. În continuare, la Opera Română se va desfăşura un concert extraordinar, susţinut de Corul Naţional de Cameră „Madrigal“ din Bucureşti, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la revoluţie. Joi, de la ora 18:00, tot pe treptele sfântului locaş, corul Catedralei Mitropolitane va susţine un concert alături de Asociaţia Forumul Revoluţiei din Decembrie 1989.
Vineri, 19 decembrie, de la ora 12:30, Centrul eparhial îşi va deschide porţile pentru a primi „alaiul colindătorilor“, iar de la ora 17:30, Catedrala Mitropolitană va găzdui un eveniment dedicat copiilor aflaţi în protecţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş. Duminică, 21 decembrie, de la ora 17:00, corul Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi din Lugoj şi corul Parohiei „Învierea Domnului“ din Lugoj vor susţine un concert în biserica parohială din localitate.
Manifestările se vor încheia cu obişnuitul concert din seara de Crăciun de la Catedrala Mitropolitană.