Bucuria prezenței Sfântului Gheorghe într-o parohie bucureșteană
Credincioșii Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Capra din sectorul 2 al Capitalei au trăit, cu multă emoție duhovnicească, un moment istoric pentru comunitate, duminică, 1 octombrie. Biserica parohială închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a primit în dar, în această zi, un fragment din cinstitele moaște ale ocrotitorului său. Racla în care odorul a fost așezat a fost sfințită de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit și Sfânta Liturghie.
Fragmentul din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, a fost adus de la Catedrala „Sfântul Antonie cel Nou” din Veria, Grecia. Programul liturgic dedicat acestui eveniment semnificativ pentru viața comunității parohiale a debutat în ajun, când au fost săvârșite Acatistul sfântului, Taina Sfântului Maslu și Vecernia cu Litie, urmate de o procesiune în jurul bisericii cu cinstitul odor. Duminică, 1 octombrie, după slujba Utreniei, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, care a sfințit la final racla în care au fost așezate cinstitele moaște. Din soborul de slujitori care s-au rugat alături de ierarh au făcut parte părintele arhimandrit Sosipatru Pitoulias, Mare Eclesiarh al Catedralei din Veria, Grecia, părintele paroh Tudorel Popescu, precum și alți clerici.
La momentul rânduit, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat înțelesurile duhovnicești ale pasajului evanghelic duminical (Luca 6, 31-36), care înfățișează cuvintele Mântuitorului despre iubirea vrăjmașilor: „Textul Evangheliei de astăzi este un fragment din Predica de pe munte pe care am putea-o defini ca «Evanghelia sfaturilor», fiindcă Hristos Domnul oferă celor dispuși să-L asculte sfaturi nemaiauzite până la El în nici o altă religie a lumii. Textul acestei Evanghelii poate părea incomod pentru cel puțin două motive: în primul rând, pentru că minimalizează unele valori morale în care cei mai mulți dintre oameni se regăsesc mai ușor; în al doilea rând, pentru porunca aceasta atât de grea, pentru foarte mulți cu neputință de împlinit, a iubirii vrăjmașilor. (...) Sunt, așadar, depreciate sau scăzute în importanță niște valori în care cei de atunci, dar și noi, cei de astăzi, ne putem regăsi cu ușurință. În schimb, ni se arată că adevărata virtute este greu de împlinit. Prin aceasta, Hristos a dorit să arate că a urma Lui nu înseamnă a avea o viață convenabilă, comodă, lipsită de efort”.
La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar patriarhal a remarcat că anul trecut, tot prin bunăvoința Mitropoliei de Veria, Nausa și Kampania, lăcașul de închinare a primit în dar un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, celălalt ocrotitor al bisericii. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să se arate recunoscători pentru marea binecuvântare de a-i avea prezenți în biserica lor pe cei doi sfinți ocrotitori: „Cei doi mari mucenici sunt ocrotitori ai acestei biserici și au suferit martiriul la începutul secolului al 4-lea, în timpul împăratului Dioclețian. Amândoi au avut aceeași vârstă când au fost martirizați, iar acum s-au întâlnit în această biserică. De-a lungul secolelor, nenumărate vindecări s-au săvârșit la moaștele acestor doi sfinți”.
În semn de recunoștință și prețuire din partea întregii comunități, părintele paroh i-a dăruit ierarhului o icoană a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, iar arhimandritului grec, un frumos epitrahil.