„Buna Vestire copleşeşte orice veste tristă din lume”
În Biserica Ortodoxă, în vinerea săptămânii a 5-a din Postul Mare se săvârşeşte Denia Acatistului Bunei Vestiri. La Catedrala Patriarhală, slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba a fost transmisă live la Radio TRINITAS, TRINITAS TV și pe pagina de Facebook a televiziunii Patriarhiei Române.
Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a arătat în cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul slujbei că Buna Vestire este o sărbătoare ce aduce bucurie prin mesajul ei, anume acela al venirii lui Hristos în lume prin Întruparea din Fecioară şi al prezenţei Sale veşnice în Biserică prin Icoană, prin Sfânta Evanghelie (Vestea cea Bună), dar mai ales prin Sfintele Sale Taine.
„Cu toții simţim că este o perioadă cu totul specială și dureroasă din viața umanităţii și din viața Bisericii, a comunității noastre creștine. În Evanghelia după Matei, Mântuitorul ne învederează că pe pământ vor fi molime, dar acestea nu înseamnă sfârşitul. Omul este o ființă luptătoare, pe care Dumnezeu l-a înzestrat cu înțelepciune și care va căuta întotdeauna să iasă din dificultățile pe care viața și existența i le pun înainte. Astăzi, dincolo de sărbătoarea recentă a Bunei Vestiri, am săvârşit slujba Deniei Acatistului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care ne aduce bucurie prin mesajul ei. Acest mesaj este că Dumnezeu iubește lumea și vrea să o mântuiască. Dumnezeu vrea să-l ridice pe om la o înălțime mai mare decât a fost chiar la prima creație. Orice veste tristă în lumea noastră pământească este copleșită de această vestire de mântuire. Fiul lui Dumnezeu, Fiu Fecioarei se face. Hristos locuiește în mijlocul nostru prin chipul său zugrăvit în icoană. De asemenea, este prezent în mijlocul nostru prin Buna Vestire, care este Evanghelia Sa, așezată în chipul cel mai înalt de venerare pe fiecare Sfântă Masă. Dar, mai presus de toate, Hristos este prezent în mijlocul nostru prin Sfânta și Dumnezeiasca Euharistie”, a spus ierarhul.
De asemenea, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a îndemnat să ne punem nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu, Care este sfârşitul oricărui lucru rău, şi să ne rugăm cât mai des Preasfintei Fecioare, care, prin rugăciunile sale, a izbăvit creştinătatea de nenumărate ori.
Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhidiaconul Mihail Bucă.