Buna Vestire, prăznuită în ţară şi peste hotare
Data de 25 martie are o conotaţie specială în oraşul dobrogean de pe malurile Dunării, la Tulcea, anul acesta împlinindu-se cinci ani de la întronizarea Preasfinţitului Visarion ca întâiul episcop al nou-înfiinţatei episcopii din această parte de ţară. Buna Vestire a fost sărbătorită în mai multe oraşe, dar şi în diaspora, după Sfânta Liturghie organizându-se acţiuni sociale.
Anul acesta, ierarhi, preoţi şi credincioşi au participat la praznicul Bunei Vestiri la Sfânta Liturghie în Paraclisul episcopal din Tulcea. Evenimentele prilejuite de hramul Paraclisului episcopal şi de împlinirea a cinci ani de la instalarea primului episcop al Episcopiei Tulcii au debutat sâmbătă seara, când a fost organizată procesiunea cu icoana Mântuitorului „care se curăţă singură“ adusă de la Mănăstirea Celic Dere. Cu acest prilej, Preasfinţitul Episcop Visarion a adus spre închinare şi racla cu părticele din moaştele Sfinţilor Rafail, Irina şi Nicolae primite anul trecut în dar de la Mitropolitul Iacovos din insula Lesvos, Grecia. În Biserica „Buna Vestire“, Preasfinţia Sa a săvârşit în sobor de preoţi şi diaconi slujba Vecerniei cu Litia.
A doua zi, 25 martie, Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi Preasfinţitul Episcop Visarion au săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, slujbă la care au participat preoţi din eparhie, cât şi mulţime de credincioşi. Între invitaţii care au participat la hram s-au aflat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi membri ai comunităţii elene din Tulcea, care în această zi au serbat Ziua Naţională a Greciei.
Felicitându-l pe PS Episcop Visarion la cinci ani de slujire arhierească la Tulcea, IPS Arhiepiscop Casian a spus: „Îmbrăţişăm frăţeşte pe Preasfinţitul Părinte Visarion al Tulcii în ziua cinstirii întronizării sale ca păstor în cea mai semnificativă parte misionar-pastorală a Bisericii noastre, pe glia martirilor primelor secole care ne amintesc de zorile libertăţii creştine în timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cinstit împreună cu sfânta sa mamă, Elena, în chip special în Biserica noastră la 1.700 de ani de la proclamarea Edictului de libertate a creştinilor la Milan. Să-l ajute Mântuitorul, Arhiereul cel veşnic, pe Preasfinţitul Părinte Visa-rion al Tulcii în harnica, dinamica şi rodnica sa lucrare liturgică, pastorală şi misionară, cu sănătate şi bucurii duhovniceşti în mijlocul slujitorilor şi bunilor creştini tulceni“.
La rândul său, Preasfinţitul Visarion a mulţumit lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra sa în cei cinci ani de arhipăstorire, dar şi asupra clericilor şi credincioşilor. „Deplin conştient de responsabilitatea pe care o avem ca arhipăstor şi urmând frumoaselor îndemnuri pe care în urmă cu cinci ani Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ni le-a pus la inimă, vom continua să slujim şi să lucrăm împreună cu poporul lui Dumnezeu de la gurile Dunării spre propăşirea Sfintei noastre Biserici şi spre dăinuirea neamului românesc“, a spus Preasfinţia Sa.
Totodată, Preasfinţia Sa a mulţumit Arhiepiscopului Casian - împreună slujitor pentru prezenţă şi folosul rugăciunilor rostite, autorităţilor locale pentru sprijinul nemijlocit în toate demersurile administrative, clericilor, monahilor şi credincioşilor tulceni pentru dragostea cu care l-au primit în mijlocul lor.
Hram la Galaţi, Buzău şi Giurgiu
Biserica „Buna Vestire“ din municipiul Galaţi şi-a sărbătorit luni hramul. Manifestările pastoral-liturgice şi misionare au debutat în seara zilei de 24 martie, prin săvârşirea slujbei Vecerniei cu Litia şi cea a Acatistului Bunei Vestiri. Sfânta Liturghie din ziua praznicului a fost oficiată de un sobor de preoţi, în prezenţa rugătoare a credincioşilor din parohie, dar şi din municipiu. La finalul Sfintei Liturghii, prin grija membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, au fost distribuite peste 400 de pachete cu alimente persoanelor aflate în dificultăţi materiale, dar şi credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie.
Programul a continuat la Maternitatea „Buna Vestire“ din Galaţi, unde pr. Eugen Buruiană, protopop de Galaţi, şi pr. capelan Octavian Buruiană au săvârşit o slujbă de mulţumire în capela maternităţii, în prezenţa cadrelor medicale şi a ostenitorilor acestei unităţi medicale. Programul liturgic s-a încheiat cu slujba Parastasului. La final, preoţii slujitori au vizitat mamele aflate în saloanele maternităţii, oferindu-le flori, daruri de alimente şi iconiţe.
De sărbătoarea Bunei Vestiri, şi Biserica Banu din Buzău şi-a serbat hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, înconjurat de un sobor de slujitori. Înalt Preasfinţia Sa a arătat în cuvântul de învăţătură că Buna Vestire înseamnă şi începutul mântuirii neamului omenesc prin venirea Fiului lui Dumnezeu în lume. „La plinirea vremii, Dumnezeu-Tatăl, din iubire faţă de toţi oamenii, L-a trimis în lume pe Fiul Său Cel iubit ca să-l salveze pe om din robia păcatului şi a morţii şi să-l împace din nou pe omul neascultător, prin ascultarea Lui desăvârşită, cu Dumnezeu. Iar această împăcare şi acest început al mântuirii neamului omenesc s-au făcut prin Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos şi Maica noastră a tuturor“, a spus IPS Arhiepiscop Ciprian. Biserica Banu din Buzău, de pe Strada Bistriţei, este cunoscută ca făcând parte din cele mai vechi şi respectate lăcaşuri de rugăciune ale oraşului, fiind menţionată în documente încă din anul 1571.
În fiecare an, sărbătoarea Bunei Vestiri este un prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioşii Bisericii „Buna Vestire“ din Giurgiu. Manifestările religioase dedicate hramului au debutat sâmbătă, 24 martie, cu festivitatea de premiere a olimpicilor judeţeni la disciplina religie şi a celor care au participat la concursul „Mlădiţe creştine“, continuând cu slujba Vecerniei Mari unite cu Litia. Credincioşii au avut posibilitatea să se închine icoanei şi părticelelor din moaştele Sfântului Ioan Rusul aduse de la mănăstirea din localitatea Slobozia. Duminică, 25 martie, părintele Emanuel Stuparu, vicar-administrativ al Episcopiei Giurgiului, delegatul Preasfinţitului Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie şi Parastasul în cinstea ctitorilor şi a preoţilor care au slujit în această biserică reprezentativă pentru municipiul Giurgiu. La final, credincioşii au primit în dar pachete şi iconiţe.
Buna Vestire la Capela românească din Budapesta şi la Mirabella Eclano
Comunitatea ortodoxă românească din Budapesta, care este una dintre cele mai dinamice şi numeroase comunităţi ortodoxe din capitala Ungariei, s-a aflat şi ea la ceas de sărbătoare, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Din soborul care a săvârşit Sfânta Liturghie în Capela românească din Budapesta, alături de PS Episcop Siluan, au mai făcut parte pr. protosinghel David Pop, superiorul Aşezământului monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Budapesta, pr. Marius Maghiaru, protopopul ortodox român al Budapestei, care şi-a aniversat cu acest prilej şi ziua de naştere, şi cei doi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de vieţuitoarele Aşezământului „Sfântul Ioan Botezătorul“. Mănăstirea „Buna Vestire“ din oraşul Mirabella Eclano, regiunea Campania, Italia, şi-a sărbătorit hramul şi în acelaşi timp aniversarea a şase ani de la înfiinţare.
Au participat la eveniment credincioşii cei mai apropiaţi mănăstirii, dar şi alţi închinători care au reuşit să ajungă la sărbătoare în pofida vremii foarte închise şi ploioase, vreme ce ne-a amintit de cea de acum şase ani. În afara slujitorilor mănăstirii, au slujit împreună pr. Nicolae Budui de la Parohia „Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei“ din localitatea Salerno, protopopul misionar al regiunilor Campania şi Molise, pr. Bogdan Filip de la Parohia „Cuvioasa Teodora“ din Alexandria, din localitatea Sala Consilina, şi pr. Rafael Romano Domnica de la Mănăstirea „Sfinţii Cosma şi Damian“, Montecorvino Rovella. (I.B.)