„Bunătatea smerită şi darnică este starea firească a vieţii creştine”
Ieri, în Duminica a XIX-a după Rusalii, Sfânta Liturghie din Catedrala patriarhală a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a explicat înţelesurile duhovniceşti ale textului din capitolul 6 al Evangheliei după Luca, ce s-a citit ieri, în care se vorbeşte despre iubirea vrăjmaşilor.
În cuvântul de învăţătură rostit ieri în Catedrala patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că Sfânta Evanghelie ce s-a citit în cadrul Sfintei Liturghii este plină de învăţături duhovniceşti şi ne arată în modul cel mai clar care este deosebirea dintre omul păcătos şi omul sfânt.
„Răutatea nu este conformă cu chipul lui Dumnezeu în om”
„Mântuitorul Iisus Hristos vrea să ne arate că omul este creat după chipul lui Dumnezeu cel bun în Sine şi că numai bunătatea este profund umană, nu răutatea, chiar dacă foarte adesea oamenii sunt răi. Răutatea nu este conformă cu chipul lui Dumnezeu în om. Numai bunătatea şi sfinţenia sunt conforme cu chipul lui Dumnezeu în om ajuns la asemănarea cu Dumnezeu”, a spus Patriarhul României.
De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat scopul Evangheliei, evidenţiind că Dumnezeu nu răspunde la rău cu rău, ci răspunde la rău cu bine, este superior tuturor persoanelor în care se amestecă bunătatea cu răutatea şi răsplata cu răzbunarea. „Evanghelia are ca scop să ne arate că un creştin care este înfiat prin harul Sfântului Botez primeşte înfierea, devenim fii ai lui Dumnezeu după har, în Dumnezeu Fiul, în Iisus Hristos. Celor care L-au primit pe Hristos şi au crezut în El le-a dat puterea să se facă fii ai lui Dumnezeu”.
„Iubirea sinceră de vrăjmaşi începe cu rugăciunea pentru vrăjmaşi”
Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat şi cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos din Evanghelie: „Fiţi milostivi precum Tatăl vostru Cel din ceruri milostiv este”, subliniind că „bunătatea arătată ca milostenie, bunătatea smerită şi darnică, este starea normală, firească a vieţii creştine. Ceea ce noi numim firesc este nefiresc, este firea căzută. Mântuitorul ne arată care este firea ridicată, firea sfinţită, firea curăţită, firea înălţată la asemănarea cu Dumnezeu după al cărui chip am fost noi creaţi, a spus Preafericirea Sa.
În continuare, Părintele Patriarh Daniel a arătat că la o primă citire Evanghelia ne îndeamnă la o stare sufletească şi la o acţiune greu de îndeplinit, dar a subliniat de asemenea că Sfinţii Părinţi ai Bisericii Ortodoxe ne învaţă că Mântuitorul Iisus Hristos nu cere omului ceea ce el nu poate să facă. Omul păcătos constată că nu poate să iubească pe vrăjmaşi cu propriile forţe, iar ca să împlinească Evanghelia lui Hristos are nevoie de ajutorul lui Hristos, are nevoie de iubirea lui Hristos care să umple sufletul şi inima celui rănit de vrăjmaşi. Are nevoie de ajutorul harului milostiv al lui Hristos ca să poată să-şi scoată din inimă spinii urii şi ai dorinţei de răzbunare. Iubirea de vrăjmaşi sinceră, nu una făţarnică sau diplomatică, ipocrită, începe cu rugăciunea pentru vrăjmaşi.
Moaştele Sfântului Vasile cel Mare şi ale Sfântului Grigorie de Nazianz, la Bucureşti
În finalul cuvântului său, Patriarhul nostru a felicitat pe ieromonahul Lucian Bujor, administrator al Reşedinţei patriarhale, care a fost hirotonit preot pe seama Catedralei patriarhale.
În încheiere, Părintele Patriarh a anunţat că în acest an comemorativ omagial al Sfinţilor Capadocieni, la hramul Catedralei patriarhale din Bucureşti, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, vor fi aduse de la Atena o parte din moaştele Sfântului Vasile cel Mare (mâna dreapta) de către o delegaţie a Sfântului Sinod al Bisericii Greciei. De asemenea, Patriarhul Bisericii noastre a anunţat pe toţi cei prezenţi că tot cu această ocazie vor fi aduse o parte din moaştele Sfântului Grigorie de Nazianz, prietenul Sfântului Vasile cel Mare, ca dar oferit de Arhiepiscopia de Viena, Austria, precum şi o parte din moaştele Sfântului Grigorie de Nyssa, fratele Sfântului Vasile cel Mare, moaşte care se află în prezent la Biserica Domniţa Bălaşa din Bucureşti. „Să ne ajute Bunul Dumnezeu să simţim ajutorul sfinţilor, să urmăm dreapta credinţă a sfinţilor şi să-i rugăm să ne ajute să trăim în mod evanghelic viaţa creştină, adică să trăim viaţa cu gândul la Hristos, în rugăciune şi săvârşind fapte bune”, a spus PF Daniel.