Bunele relații dintre români și armeni evidențiate la Ecimiadzin

Data: 14 Iulie 2022

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a participat luni, 11 iulie, la un moment festiv la Ecimiadzin, Armenia, dedicat împlinirii a 620 de ani de la înființarea Eparhiei Armene din România, informează Agenția de știri BASILICA.

Datorită prestigiului acestei eparhii și bunelor relații dintre Biserica Ortodoxă Română și comunitatea armeană din țara noastră, aniversarea Arhiepiscopiei Armene din România a fost marcată în capitala religioasă a Armeniei. Luni, la un moment festiv prezidat de Patriarhul și Catolicosul Karekin al II-lea al Tuturor Armenilor au participat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel; Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte; Prea­sfințitul Părinte Episcop Datev Hagopian, conducătorul Eparhiei Armene din România, și numeroase per­sonalități din Armenia.

Din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oferit Sanctității Sale Karekin al II-lea, Ordinul „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”, iar Preasfințitului Părinte Episcop Datev Hagopian i-a oferit Ordinul „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”.

Cu această ocazie, Episcopul-vicar patriarhal a rostit un cuvânt în care a punctat bunele relații și con­viețuirea rodnică dintre români și armeni pe teritoriul țării noastre.

„De-a lungul secolelor, armenii din România, bucurându-se de înțelegere și pașnică conviețuire cu populația majoritară românească ortodoxă, a prosperat mereu, contribuind la dezvoltarea economică a provinciilor românești, construind biserici și mănăstiri care mărturisesc până astăzi vredniciile acestei comunități. Una din aceste mănăstiri - Mănăstirea Hagigadar -, făcătoare de minuni sau «împlinirea dorințelor» din Suceava, este permanent cercetată de credincioși români ortodocși pelerini. Cu prilejul vernisării la Palatul Patriarhiei Române - în Sala «Europa Christi­ana» - a unei expoziții privind patrimoniul cultural și religios al co­munității armene din România și al lansării volumului «Biserica Armeană din România - istorie și patrimoniu», Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a spus: «Relațiile de respect şi de înțelegere reciprocă, de prietenie şi de cooperare dintre români şi armeni se bazează în principal pe o bogăţie spirituală comună izvorâtă din Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos, bogăţie pe care fiecare dintre cele două Biserici creştine o păstrează şi o cultivă permanent în viaţa liturgică proprie, împreună cu tradiţiile specifice fiecăreia dintre ele»”, a spus Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a mai precizat în cuvântul său că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a fost întronizat ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române în ziua de pomenire a Sfântului Grigorie Luminătorul, Apostolul Armeniei, are o evlavie deosebită la acest sfânt, căruia i-a dedicat un paraclis în Reședința Patriarhală.