Bunici adoptaţi de copii la Bucium, în Făgăraş
Copiii din Parohia Bucium, Protopopiatul Făgăraş I, sunt implicaţi în diverse activităţi educative organizate în cadrul Centrului cultural „Zestrea Buciumului“. Pe lângă programul „Hristos împărtăşit copiilor“ şi celelalte diverse ateliere la care participă, cei mai mari dintre ei se implică şi în viaţa comunităţii. Astfel, împărţiţi pe echipe, copiii au luat în grija lor mai mulţi vârstnici din sat care sunt singuri.
Copiii din Parohia Bucium, Protopopiatul Făgăraş I, merg în vizite periodice la bătrânii singuri din sat, încercând să le aducă puţină bucurie celor pe care îi numesc acum „bunici“. În vizitele lor le pregătesc mici surprize, îi ajută la treburi casnice uşoare sau la cumpărături. Astfel, în cadrul Concursului naţional „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“, lansat de Patriarhia Română, copiii organizează mai multe activităţi pentru bunicii lor.
Echipa miniproiectului este formată de 16 copii, cu vârste de 10-15 ani, care sunt îndrumaţi în acţiunile lor de parohul Marius Corlean şi preoteasa Natalia Corlean, ajutaţi de coordonatorii „Atelierelor de meşteşuguri şi dichiseală“ din parohie.
„Este un mic proiect prin care ei învaţă să participe la viaţa comunităţii în care trăiesc, să fie atenţi la suferinţa aproapelui şi să facă ceva concret în acest sens. Pe lângă vizitele la bunicii adoptaţi pe care le fac de obicei, miniproiectul a cuprins şi două evenimente de strângere de fonduri. Timp de câteva săptămâni, copii au avut mai multe ateliere unde au creat mărţişoare, obiecte de lemn şi chiar prăjituri. Am avut un târg de mărţişoare la biserică şi o expoziţie cu vânzare la Făgăraş, însoţite şi de un program artistic, prin care am încercat să deschidem inimile oamenilor spre grija şi atenţia faţă de cei cu nevoi speciale“, a spus Natalia Corlean, coordonatorul Centrului cultural „Zestrea Buciumului“, unde se desfăşoară activităţile educative.
Astfel, cu fondurile primite de la cei care le-au susţinut cauza, copiii au ales să ajute şi material câţiva vârstnici şi două persoane cu handicap din comunitate. „Mulţi dintre copii provin ei înşişi din familii cu probleme financiare; aşa că nu le-a fost greu să stabilească lista de cumpărături, pe care au pus alimente neperisabile, fructe şi produse de curăţenie“, a adăugat Natalia Corlean.
Bucurie pentru copii şi bunici
Atât copiii implicaţi cât şi beneficiarii lor şi-au exprimat bucuria şi mulţumirea pe care o au din activităţile proiectului.
„Acest proiect a fost o idee extraordinară. M-am simţit minunat ajutându-i pe bunicii adoptaţi. Când îi vizitam, zâmbeau, făcându-mă şi pe mine fericit“, a spus Mihai, în vârstă de 13 ani.
„De la începutul proiectului mi s-a părut o idee bună. Noi, copiii, ne-am dus la bunicii adoptaţi şi i-am ajutat cum am putut. Suntem fericiţi că putem face măcar atât pentru ei“, a remarcat Nicoleta, de 10 ani.
„E foarte frumos când mergem pe la bunici să le ducem câte ceva şi să îi ajutăm. Câteodată se emoţionează şi încep să plângă“, a spus Cristina, în vârstă de 13 ani.
„Îmi place tare mult proiectul ăsta. Vreau să îi ajutăm în continuare, să mergem mereu pe la ei să îi ajutăm“, a spus Marian, de 11 ani.