Burse de tip Erasmus pentru studenţii basarabeni
Ministerul român al Educaţiei promite o flexibilitate a mecanismului de acordare a burselor pentru studenţii moldoveni, etnici români, dar şi din alte ţări vecine cu România. Potrivit ministrului delegat pentru învăţământul superior, Mihnea Costoiu, ar putea fi acordate şi burse lunare pentru studenţii basarabeni de tipul celor Erasmus.
Mecanismul de acordare a burselor pentru studenţii moldo-veni, etnici români, va fi îmbunătăţit şi flexibilizat, ca urmare a solicitării venite din partea ministrului educaţiei din Republica Moldova. Potrivit ministrului delegat pentru învăţământul superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, acest lucru va fi realizat la nivel instituţional între cele două ministere, modificarea acestui sistem de acordare a burselor va presupune completarea mecanismului existent cu unul de tip Erasmus, ce are în vedere şi finanţarea unor luni de studiu, nu doar a unor ani universitari. „A fost o discuţie mai amplă cu ministrul, omologul nostru din Republica Moldova, care ne-a vizitat, o discuţie şi între cei doi premieri, iar partea moldoveană a solicitat şi un alt tip de decontare, de tipul burselor Erasmus. Nu se pune problema înlocuirii totale a acestor burse, ci completarea acestui mecanism şi cu mecanisme de tip Erasmus, adică nu ani compleţi de finanţare, ci luni de finanţare pentru studenţii interesaţi“, a spus Costoiu, fără a preciza însă dacă acest mecanism va intra în vigoare în acest an universitar.
Prin intermediul învăţământului, în ideea deschiderii perspectivelor tinerilor basarabeni, România acordă anual mii de burse de studiu. Bursa oferită de stat presupune acordarea unui ajutor financiar, echivalentul în lei a sumei de 65 EURO (elevi şi studenţi), iar pe lângă aceasta statul acoperă taxa de şcolarizare şi cheltuielile de cazare. Câte 75 euro/lună primesc masteranzii, medicii aflaţi la specializare şi cursanţii aflaţi la stagii de specializare/perfecţionare postuniversitară, iar 85 de euro/lună reprezintă bursa pentru doctoranzi. Pentru elevi, studenţi şi masteranzi, bursa se acordă pe parcursul anului academic, inclusiv în vacanţele de iarnă şi de primăvară, şi nu se acordă pe perioada vacanţei de vară. Bursele pentru elevi se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, la fel şi cazarea în internatele şcolare şi căminele studenţeşti, în limita subvenţiilor aprobate cu această destinaţie de la bugetul de stat.
De asemenea, România mai oferă suplimentar burse care acoperă taxa de studii şi cazare gratuită, dar fără acordarea unui suport financiar.
Pentru 2013-2014, România a oferit 5.500 de burse tinerilor basarabeni care au dorit să studieze în ţara noastră, dintre acestea 3.300 fiind acordate pentru studii superioare ciclul I, inclusiv 390 de burse pentru extensiunile Bălţi-Cahul, 550 de burse pentru studii superioare de masterat (pentru deţinătorii diplomei de licenţă din România), 25 de burse - rezidenţiat, 125 de burse - doctorat. În afara acestora, 1.500 de burse au fost acordate pentru învăţământul preuniversitar.
Bursierii statului român beneficiază şi de asistenţă medicală gratuită în caz de urgenţe medico-chirurgicale şi boli cu potenţial edemo-epidemic, în conformitate cu legislaţia internă în vigoare, precum şi tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic, pentru elevii din învăţământul obligatoriu şi liceal acreditat/autorizat, respectiv în timpul anului universitar, pentru studenţii instituţiilor de învăţământ superior de stat acreditate. (Oana Nistor)