Burse pentru tinerii care ajută vârstnicii
Tinerii din Bucureşti care se implică în activităţi de ajutorare a persoanelor vârstnice vor primi burse din partea municipalităţii. De altfel, primarul general al Capitalei a anunţat că va regândi sistemul de asistenţă socială. „Nu este corect și nici moral ca bunicii noștri să trăiască, la pensie, o viață chinuitoare”, a spus primarul general.
Primăria Capitalei are în vedere demararea unui proiect social ce vizează acordarea de burse tinerilor care se implică în activităţi de ajutorare a persoanelor vârstnice, după cum a anunţat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. „Tinerii care vor locui în gazdă la seniori, la persoane în vârstă, vor primi o bursă din partea primăriei, cu rugămintea, ca să nu-i spun condiţia, să-l ajute pe senior la câteva lucruri de strictă necesitate, respectiv să-şi ia medicamentele, să-şi facă cumpărăturile, să meargă o dată pe săptămână la un spectacol sau la bibliotecă, unde doreşte”, a explicat Gabriela Firea.
De altfel, acest proiect face parte dintr-o strategie mai amplă de regândire a sistemului de asistenţă socială al municipalității bucureștene. Iar o expertiză foarte bună în domeniu o are statul israelian, care are chiar şi un minister dedicat „cetăţenilor seniori şi egalităţii sociale”. În cadrul vizitei efectuate recent în Israel, primarul Gabriela Firea a pus bazele unui parteneriat cu această instituţie. „Suntem foarte interesați de preluarea expertizei în privința gestionării situației persoanelor în vârstă. În România nu există centre de îngrijire a acestor persoane așa cum ar trebui. Bucureștiul se află într-o criză acută de locuri în care să fie îngrijite persoanele vârstnice, cererea este foarte mare, iar posibilitățile, extrem de limitate. Îmi doresc mult să schimb această situație. Nu este corect și nici moral ca bunicii noștri să trăiască, la pensie, o viață chinuitoare”, a spus primarul general al Capitalei.
La rândul său, ministrul cetătenilor seniori și egalității sociale, Gila Gamliel, a menționat că Israelul acordă o atenție deosebită persoanelor de vârsta a-III-a și i-a prezentat primarului Bucureștiului câteva dintre programele care s-au dovedit de mare succes în Israel. „Sunt foarte conștientă că una dintre cele mai mari probleme ale vârstei a treia este singurătatea, în Israel 23% din populația vârstnică se definește ca suferind de singurătate. Noi am încercat, și am și reușit, să facem să funcționeze un sistem în care tinerii sunt implicați pentru rezolvarea problemelor celor în vârstă”, a declarat Gila Gamliel, potrivit unui comunicat publicat de pmb.ro. În Israel, vârstnicilor le este oferită posibilitatea unei vieți active, ministerul de resort oferind subvenții și programe diverse de participare la viața culturală, dar și de învățare, alături de generația tânără, a noilor tehnologii IT, de exemplu. În acelaşi timp, seniorii au posibilitatea recalificării profesionale în diferite domenii, în timp ce tinerii au de învățat de la cei cu experiență de viață. Mai mult, în cadrul unui alt program, tinerii israelieni sunt încurajaţi să scrie poveștile de viaţă ale celor în vârstă, pentru ca acestea să nu se piardă şi pentru că poveştile lor fac parte din istoria încercată a statului Israel.
În România, peste trei milioane de persoane au vârsta de peste 65 de ani, conform Institutului Naţional de Statistică. Acestea întâmpină mari probleme financiare, medicale, însă vârstnicii se plâng în special de singurătate. Conform unui studiu realizat în 2015 de GfK, peste un milion de vârstnici se declară singuri sau afectați de singurătate, `ceea ce conduce la efecte dezastruoase asupra sănătății fizice, psihice și a calității vieții”.