Cadastrare gratuită până în 2023

Un articol de: Mariana Bahcevan - 20 August 2016

Lucrările de cadastrare gratuită a terenurilor au fost aşteptate cu nerăbdare de agricultorii din toată ţara, iar măsura este în derulare. În următorii opt ani, toate terenurile şi clădirile din ţară vor fi înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, lansat în primăvara anului trecut, are ca obiectiv înregistrarea gratuită, până în anul 2023, a proprietăților din România (terenuri, clădiri, apartamente) în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat, în principal, din fondurile Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), dar şi din fonduri europene. Pentru fiecare primărie care deserveşte între 100 şi 2.250 de imobile, ANCPI va aloca suma de circa 130.000 de lei. „Suma pentru înscrierea în cartea funciară a fiecărui imobil, suportată de stat, va fi de maximum 60 de lei. Pentru anul viitor, suma stabilită pentru fiecare primărie este de 135.000 de lei”, se arată în ghidul elaborat de ANCPI. Potrivit aceluiași ghid, Consiliul de Administraţie al Agenţiei de Cadastru va dispune, într-o primă etapă, alocarea sumelor pentru cadastrare, sume ce vor fi comunicate primăriilor.

După aprobarea procedurii de alocare, primăriile au un termen de 45 de zile pentru a trimite cererea de finanţare către Agenţia de Cadastru. În limita sumelor disponibile, Oficiile de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) vor semna contractele de finanţare cu primăriile. După semnarea contractului, atât OCPI, cât şi primăria trebuie să desemneze o persoană responsabilă pentru derularea contractului. Primăria va plăti firma care execută lucrările de cadastrare şi va emite spre decontare un ordin de plată către Agenţia de Cadastru. ANCPI va vira banii în conturile primăriilor, după recepţia lucrării şi deschiderea cărţilor funciare, la finalizarea lucrărilor (intabularea imobilelor).

Intabularea gratuită a terenurilor pare să fie o măsură mulțumitoare pentru majoritatea agricultorilor. „Mă lupt de zece ani pentru a comasa ceva suprafeţe de teren pentru a dezvolta un sistem agricol eficient. Îndoctrinarea oamenilor în vârstă de a rămâne cu două hectare de teren în cincisprezece bucăţi şi răutatea unora de a nu concepe ca altcineva să se dezvolte mai mult ca ei îngreunează dezvoltarea agriculturii”, declară Viorel din Sibiu. Un român plecat la muncă în străinătate propune ca prioritate soluţionarea actelor vechi de proprietate a pământului. „Soluţionarea actelor mai vechi, acţiunile proprietarilor de terenuri, hotărâri judecătoreşti, schiţe cadastrale, certificate de împroprietărire date de bunicii care au luptat în Primul şi al Doilea Război Mondial ar trebui să fie prioritate. Aceste acte au fost ignorate de unii primari. De asemenea, necesită inventariere terenurile neretrocedate ale veteranilor”, susţine Ion, plecat la muncă în America. „Cartea funciară în Ardeal datează din vremea imperiului habsburgic. Ca moştenitor, am cheltuit foarte mult şi am pierdut mult timp să înregistrez în cartea funciară proprietatea”, spune Laurenţiu din Galaţi.

ANCPI va asigura finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru toate cele 3.180 de unități administrativ-teritoriale din România, plus municipiul București, prin utilizarea veniturilor proprii ale agenției. În acest an, bugetul alocat este în valoare de 90,7 milioane de euro, precizează Guvernul.