Cadrele medicale cer majorări salariale
Personalul medical afiliat Sindicatului Sanitas, precum şi infirmierii şi celelalte categorii profesionale care activează în domeniul sanitar au întrerupt, ieri, lucrul în majoritatea unităţilor medicale din ţară, unde au fost asigurate doar urgenţele şi intervenţiile ce nu au putut fi amânate. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de salariile şi sporurile pe care le primesc.
Peste 80.000 de cadre medicale din spitalele din țară au intrat, luni dimineața, în grevă generală. Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Sanitas, a anunțat, într-o conferinţă de presă, organizată în faţa Spitalului Floreasca din Capitală, că personalul medical, funcţionarii publici, medicina şcolară şi asistenţa socială sunt nemulțumiți întrucât nu au primit majorări salariale în baza OUG 20 şi OUG 43 privind salarizarea bugetarilor în anul 2016. Soluţia propusă de sindicate a fost de includere a modificărilor în ordonanţă atunci când va fi dezbătută în Parlament.
De asemenea, cei peste 80.000 de sindicalişti care au protestat ieri în toată ţara solicită ca plata sporurilor să se facă la nivelul anului 2016. Alte revendicări sunt legate de reducerea diferenţelor salariale între asistenţii medicali cu studii postliceale şi cei cu studii superioare, care acum sunt şi de 800 de lei, precum şi eliminarea discrepanţelor salariale între spitalele clinice şi cele neclinice, aici existând chiar şi diferenţe de până la 1.200 de lei, potrivit protestatarilor.
„Sunt de 40 de ani infirmieră la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi am un salariu de 1.200 de lei. Vreau ca sporurile de vechime să fie plătite, orele suplimentare să fie plătite, iar munca noastră să fie respectată. Avem medici buni, cinste lor, dar cine e în umbra medicului? Asistenţii, brancardierul, lăcătuşul mecanic, gunoierul, spălătoria, bucătăria, muncitorul necalificat, lor nu li s-a dat niciodată nimic în plus”, a spus Violeta Ghiţă, infirmieră la Spitalul Floreasca, citată de Mediafax.
În acelaşi timp, sindicaliştii reclamă că nu există suficienţi angajaţi şi sunt forţaţi să muncească fără a putea să-şi ia concediu de odihnă, pentru că nu are cine să-i înlocuiască. „S-au asigurat urgenţele, s-a asigurat o treime din activitatea de pe secţii şi, oricum, se ştie că lipsa acută de personal de pe secţii face să se lucreze, aproape zilnic, în grevă”, a declarat şi liderul Sanitas Mureş, Ioan Popşor, citat de Agerpres.
Printre problemele cu care se confruntă sistemul medical şi care se acutizează pe zi ce trece se numără lipsa medicilor şi asistenţilor, salariile mici, condiţiile de muncă, respectiv aparatura învechită, cu care trebuie să facă faţă situaţiilor-limită, blocarea unor posturi sau chiar urcuşul greoi pe scara profesională. Iar lipsa de personal medical, cauzată de exodul masiv al asistentelor şi medicilor peste hotare, nu se simte doar la nivel de spitale, ci şi la serviciile de preluare a urgenţelor. De exemplu, la Ambulanţa Bucureşti există, în acest moment, un deficit de personal de 47%, potrivit managerului Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), şi asta în ciuda faptului că numărul de solicitări a crescut, numai în primele 10 luni ale anului fiind înregistrate 2.842.432 de apeluri.
De asemenea, infecţiile nosocomiale reprezintă o problemă majoră în sistem, foarte multe dintre acestea fiind până nu demult ascunse nu doar opiniei publice, ci şi Ministerului Sănătăţii. În primul trimestru al acestui an, infecţiile dobândite în spital au început să fie raportate în număr tot mai mare, respectiv cu 25% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum a arătat recent ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Acestor probleme li se adaugă criza vaccinurilor, dar şi disfuncţionalităţile sistemului informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.