„Călătorie în satul românesc de odinioară”

Un articol de: Darius Echim - 30 Noiembrie 2019

În cadrul „Serilor culturale” ale Muzeului Mitropoliei Clujului, de la demisolul Catedralei Mitropolitane, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în parteneriat cu Muzeul Grăniceresc din Năsăud, a organizat joi seara, 28 noiembrie, evenimentul „Călătorie în satul românesc de odinioară”.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a vorbit celor prezenți despre „Anul omagial al satului românesc” și despre importanța păstrării valorilor și a identității românești.

Dan Lucian Vaida, directorul Muzeului Grăniceresc din Năsăud, a vorbit despre Țara Năsăudului și a prezentat o expoziție de fotografii vechi, realizate în jurul anului 1930 de fotograful Ștefan Turtoi. Imaginile evocă universul satului năsăudean, de la chipuri de țărani, port tradițional, până la ocupații și obiceiuri. Expoziţia poate fi vizitată pe tot parcursul lunii decembrie.

A urmat proiecţia filmului documentar etnografic „Satul Șanț”, realizat de Dimitrie Gusti în 1935, despre care a vorbit, apoi, dr. Paul Ersilian Roșca, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană. Evenimentul a fost prezentat și moderat de pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al eparhiei.