Calea Sfintei Cruci, scară către Cer
Pentru al cincilea an consecutiv, Calea Victoriei din Bucureşti a devenit Calea Sfintei Cruci prin procesiunea ce se înfiripă ca tradiţie pentru Parohia „Sfântul Vasile”-Victoria. În ajunul sărbătorii, pe 13 septembrie, pe istorica arteră a Bucureştiului, clerul şi credincioşii au însoţit cu rugăciune şi cântări racla care păstrează un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei și de viață făcătoarei Cruci şi moaştele a şapte sfinţi, alături de care s-a aflat racla cu moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, adusă de la Mănăstirea Căldărușani, din judeţul Ilfov.
Sărbătoarea a început cu slujbele Vecerniei unită cu Litia și Acatistul Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, săvârşite de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După slujbă, ierarhul, părintele arhimandrit Lavrentie Gâţă, stareţul Mănăstirii Căldăruşani, pr. Dan Toader, protopopul Protoieriei Sector 1 Capitală, şi numeroşi preoţi de la parohiile din cadrul Sectorului 1 au pornit în procesiune de la Biserica Sfintei Cruci, pe Calea Victoriei, până la Parcul Nicolae Iorga, purtând racla cu părticica din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi racla cu moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul. Procesiunea deschisă de Sfânta Cruce, însoţită de steaguri, ripide şi icoane, ritmată de bătăile de toacă şi însufleţită de cântările psalţilor, a înconjurat parcul, făcând patru opriri pentru ectenii şi rugăciuni închinate Sfintei Cruci şi Sfântului Grigorie Dascălul. Ajunşi în interiorul parcului, credincioşii s-au oprit în vecinătatea troiţei-monument, ridicată în memoria istoricului Nicolae Iorga, pentru a asculta cuvântul de învăţătură al Preasfinţitului Părinte Episcop Timotei Prahoveanul, care le-a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi le-a explicat semnificaţiile istorice şi duhovniceşti ale sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci. „Vremea aceasta pe care o petrecem în preajma sfinţilor, lăudând Sfânta Cruce şi adorându-l pe Cel care S-a răstignit pe ea, este cu adevărat un timp câştigat. Această sărbătoare a Sfintei şi de viaţă făcătoarei Cruci a Mântuitorului ne îndeamnă pe toţi să fim mărturisitori ai Crucii. Avem nevoie, însă, pentru aceasta de curajul şi de tăria pe care au avut-o creştinii şi sfinţii de altădată, purtători ai Crucii, mărturisitori şi cinstitori ai ei. De aceea, sărbătoarea aceasta pe care o întâmpinăm trebuie să ne facă mai buni creştini şi mai atenţi mărturisitori ai Crucii. Crucea este bucuria Bisericii! Crucea este nădejdea noastră! Spre ea privind, avem drumul înainte cu nădejdea că vom fi biruitori. Prin acest semn vom învinge!”, a spus Preasfinţia Sa. Ierarhul a vorbit, de asemenea, şi despre Sfântul Grigorie Dascălul: „Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a fost unul dintre cei mai mari ierarhi pe care i-a avut Ţara Românească, şi poate cel mai mare al veacului al XIX-lea. Iubitor al înţelepciunii, iubitor al rugăciunii, iubitor al rânduielilor monahale şi al luminii care vine de la Lumina lumii, Sfântul Grigorie Dascălul rămâne un exemplu pentru credincioşii din toate vremurile, pentru că a strălucit prin râvna lui faţă de cele sfinte şi prin smerenia rar întâlnită, o smerenie care îl aşază între marii Sfinţi ai Bisericii de pretutindeni”.
În continuare, participanţii la procesiune au avut bucuria să audieze un concert de cântări bizantine închinate Sfintei Cruci interpretate de Grupul psaltic „Anastasis” al Parohiei „Sfântul Ilie”-Rahova din Capitală, pe podiumul unde au fost aşezate sfintele racle. La final, părintele Cristinel Trandafir, parohul Bisericii „Sfântul Vasile”-Victoria, a mulţumit Patriarhului României pentru binecuvântarea de a organiza acest eveniment, Preasfinţitului Părinte Episcop Timotei Prahoveanul pentru slujire şi cuvânt, Primăriei Sectorului 1 pentru parteneriatul în organizarea evenimentului, tuturor celor care au făcut posibilă şi în acest an frumoasa procesiune, precum şi preoţilor şi credincioşilor prezenţi.
A doua zi, 14 septembrie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, PS Părinte Timotei a vorbit despre cinstirea Sfintei Cruci: „Foarte mulți mărturisitori ai Crucii, foarte mulți frați ai noștri creștini, chiar și în zone unde sunt persecutați și urmăriți, mărturisesc credința lor, își fac semnul Crucii chiar dacă moartea îi poate aștepta la fiecare colț și poate veni din orice loc. Așa se explică credința și curajul multor creștini care mor nevinovați în diferite locuri ale lumii de azi spre care noi nici nu privim sau de care nici nu ne interesăm adeseori. Și de aceea Biserica noastră, anul trecut, a organizat o colectă pentru credincioșii din Siria, pentru creștinii Patriarhiei Antiohiei care mor cu zecile, cu sutele chiar, a căror viață este permanent în primejdie. Tocmai potrivnicii Crucii îi urmăresc și caută orice prilej ca să-i omoare. Ne întrebăm noi, cei care purtăm numele de creștin și care venim la biserică, uneori mai rar sau mai des, dacă mai suntem următori ai Mântuitorului Iisus Hristos și dacă mai suntem mărturisitori ai Crucii”.
La finalul Sfintei Liturghii au fost oferite pachete cu alimente credincioșilor aflați în dificultate financiară.