Camere video pentru semnalarea urșilor pe traseele turistice
Tragedia de săptămâna trecută, când o tânără de 19 ani și-a pierdut viața pe un traseu din Munții Bucegi ca urmare a atacului unui urs, a redeschis subiectul urșilor-problemă și al modului în care statul ar trebui să gestioneze populația în creștere a acestei specii de animale.
Potrivit Fundaţiei Conservation Carpathia, soluţiile trebuie să includă prevenţie, menţinerea cât mai multor zone naturale pentru această specie, măsuri de intervenţie, dar şi educaţie acolo unde este nevoie pentru rezolvarea conflictelor pe termen scurt.
„Ce putem spune cu certitudine este că cea mai mare parte din urşii-problemă sunt masculi şi mulţi dintre ei fac pagube în sate doar ocazional. Unii dintre aceşti urşi învaţă că în sate găsesc uşor mâncare şi se specializează pe hrană antropică. Astfel de urşi ajung să terorizeze comunităţile locale dacă nu există o strategie de prevenţie şi intervenţie care să îi vizeze”, arată Conservation Carpathia, care a criticat „opiniile extreme menţionate în ultimele zile, (care spun - n.r.) fie că principala tragedie a fost împuşcarea ursului, fie că urşii ar trebui să fie reduşi radical acum”.
În context, Romsilva a anunţat intensificarea măsurilor de monitorizare cu camere video a populaţiei de urs în fondurile cinegetice gestionate, în special pe traseele turistice, monitorizare care va permite identificarea în timp real a prezenţei animalelor. „Pădurarii de vânătoare din fondurile cinegetice gestionate de către Regia Romsilva, după analiza acestor imagini, vor comunica în regim de urgenţă autorităţilor potenţialele situaţii de risc apărute”, a precizat regia. Romsilva gestionează 241 de fonduri cinegetice, adică circa 11% din totalul acestora la nivel naţional. (C. Z.)