Campania „Prețuim sănătatea”, în satul Băcel, judeţul Covasna

Un articol de: Simona Nistor - 24 Ianuarie 2020

Asociația „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” din Brașov, în colaborare cu Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov, continuă proiectul „Prețuim sănătatea”. În satul Băcel, din comuna Chichiș, județul Covasna, numeroase persoane vârstnice au beneficiat în mod gratuit de analize medicale și consult de specialitate, efectuate de personal medical voluntar. Deși satul Băcel se află la granița județului Brașov cu județul Covasna, la doar 25 de kilometri față de municipiul Brașov, nu are, în prezent, medic de familie și nu se asigură nici un serviciu medical în sat. Legăturile cu localitățile urbane sunt limitate, întrucât nu există mijloace de transport în comun către Brașov sau Sfântu Gheorghe.

Analizele au constat în măsurarea tensiunii arteriale, spirometrie, glicemie, pulsoximetrie, iar la finalul consultaţiei, fiecare persoană a primit câte o cremă naturală, ceai de isop și câteva produse alimentare. 

În mijlocul voluntarilor s-a aflat și preotul paroh Gheorghe Floroiu, care a mijlocit către conducerea școlii generale din sat pentru obținerea spațiului necesar. 

Proiectul se desfăşoară cu sprijinul managerului Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov, dr. Dan Moraru, al dr. Paul Becheanu, al dr. Valeria Iancu, al asistentelor și infirmierelor Gabriela Burlacu, Liliana Cioacă, Lenuța Păduraru, Tereza Suciu și al pr. Bogdan Brânzea, asistent și preot la spital, precum şi al voluntarilor din cadrul asociaţiei.

„Aducem mulțumiri şi pr. Gheorghe Floroiu pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea locală a acestei activități. Nu ne este ușor să susținem această activitate, mai ales din punct de vedere material, întrucât toate consumabilele necesare au prețuri ridicate. Ne propunem ca pe viitor să începem achiziția de aparatură medicală proprie, întrucât cea pe care o împrumutăm de la Spitalul Clinic de Pneumo­ftiziologie le este necesară în același timp și pacienților internați, numărul acestor aparate fiind limitat”, a spus pr. Ciprian Nistor, coordonator al asociației și preot la Capela „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Brașov.