Campania „Prevenție și Educație pentru Sănătate” în comuna Cosmești

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 20 Feb 2019

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat vineri, 15 februarie 2019, în comuna Cosmești, județul Teleorman, cea de-a 54-a ediție a campaniei „Prevenție și Educație pentru Sănătate”. În cadrul acesteia, 250 de copii din cadrul Școlii Gimnaziale nr.1 din satul Ciuperceni au fost vizitați și consiliați de o echipă de medici, care au predat noțiuni de menținere a igienei personale, de nutriție și metabolism și au învățat tehnici de îmbunătățire a posturii sau a modului în care pot combate fenomenul de bullying, iar la final, voluntarii le-au oferit tuturor copiilor produse de igienă orală.

Evenimentul a fost o reușită datorită implicării și a bunei organizări atât a preoților din localitate, cât și a oficialităților locale, iar copiii au fost foarte bucuroși și au învățat noțiuni de igienă personală. „Au fost foarte bine mobilizați copiii, activitatea a fost structurată în două părți, în prima parte au participat copii din clasele 0-4, iar în a doua parte, copii din clasele 5-8, mai ales că și prezentările sunt făcute pe categorii de vârstă. Dacă psihologul, în prima parte, le-a spus o poveste despre cum să își înfrângă furia, în partea a doua s-a discutat direct despre bullying”, a declarat Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

În cadrul acțiunii, medicul stomatolog le-a arătat celor mici cum să realizeze o tehnică de periaj corectă. „A fost o experiență plăcută, am vorbit despre igiena bucală și modul în care ei se pot peria pe dinți. Este foarte important să le menționăm cum să realizeze o tehnică de periaj corectă, pentru că, altfel, se vor agrava lucrurile și vizitele la medicul stomatolog vor fi tot mai dese”, a spus Oksana Maria Gavrizi, medic stomatolog și voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari, sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.