Campania „Sănătate pentru sate” într-o localitate teleormăneană
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat sâmbătă, 19 noiembrie, o nouă acțiune în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate”, în localitatea Călmățuiu de Sus din județul Teleorman. Peste 90 de persoane au fost consultate gratuit de medici specialiști și au beneficiat de investigații EKG și de ecografie abdominală.
Campania „Sănătate pentru sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății și a ajuns sâmbătă, pentru prima oară, în județul Teleorman.
Camelia Sărățeanu, medic specialist gastroenterolog, a enumerat câteva dintre afecţiunile identificate la pacienţii examinaţi: „Au fost consultați pacienți de diferite vârste, cu diverse afecțiuni, printre care se numără: steatoză hepatică, simptomatologie dispeptică, boală de reflux gastroesofagian și afecțiuni cardiace precum hipertensiune arterială sau diferite aritmii. Am consultat, de asemenea, și copii cu patologie specifică vârstei lor. Cei mai mulți dintre pacienți nu au vizitat de foarte multă vreme un medic specialist și nu au scheme de tratament. Acolo unde există, schemele de tratament sunt vechi și trebuie actualizate”.
Părintele Cristian Sandu de la Parohia Băsești, județul Teleorman, a mulțumit medicilor voluntari pentru implicare și dăruire, subliniind cât de benefică a fost această acțiune pentru întreaga comunitate. Părintele a spus că cei mai mulți dintre membrii comunității nu au mai efectuat de mult timp un control medical amănunțit sau nu au asigurare de sănătate.
Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor bucureșteni, a concluzionat: „Campania «Sănătate pentru sate» s-a deplasat pentru prima oară în județul Teleorman, aflându-ne la o distanță de aproximativ 140 de kilometri de București. A fost un efort considerabil al medicilor specialiști și al voluntarilor care și-au dedicat timpul liber din weekend ajutorării acestei comunități, o comunitate îmbătrânită care are, din păcate, acces foarte dificil la medici specialiști și la investigațiile medicale pe care noi le-am oferit astăzi. Echipa de medici voluntari a fost una complexă, care a reușit să descopere o multitudine de probleme de sănătate pe care le aveau persoanele care s-au prezentat la consultații”.
Până în prezent, în cadrul acestei campanii au fost organizate 85 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Giurgiu și Teleorman, numărul total al beneficiarilor ridicându-se la peste 10.000.