Campanie de atragere a primăriilor în Ghișeul.ro

Data: 23 Iulie 2020

Autoritățile vor să aducă în portalul de plăţi Ghişeul.ro cât mai multe dintre primăriile din România astfel încât cetățenii să aibă posibilitatea plăţilor on-line la bugetele locale, eliminând mersul la ghişee. Județul Cluj ar putea deveni primul judeţ din ţară cu toate primăriile înrolate în platforma respectivă.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a organizat, în urmă cu două zile, o videoconferinţă în vederea demarării unei ample campanii de promovare, în rândul administraţiilor publice locale, a platformei Ghişeul.ro. La eveniment au participat circa 70 de primari din judeţul Cluj, județ care şi-a asumat obiectivul de a fi primul din ţară cu toate primăriile înrolate în platformă, arată un comunicat al Autorității.

Potrivit ADR, portalul Ghişeul.ro, care reprezintă Sistemul Național Electronic de Plată (SNEP) prin care românii își pot achita on-line taxele și impozitele, este util mai ales în contextul pandemiei de COVID-19.

„Având în vedere contextul actual generat de pandemia de COVID-19 şi interesul ridicat al populaţiei de a-şi plăti on-line impozitele şi taxele, precum şi amenzile contravenţionale, ADR îşi propune ca obiectiv înregistrarea în Ghişeul.ro a tuturor primăriilor municipiilor României, a minimum 50% din numărul total de unităţi administrativ-teritoriale orăşeneşti şi comunale“, mai precizează sursa citată.

În comparaţie cu luna iunie a anului trecut, platforma a înregistrat o creştere de 1.358% a încasărilor şi de 490% a numărului de plăţi, numărul utilizatorilor ajungând ieri la 687.830.

„Ghişeul.ro reprezintă unul dintre instrumentele care pot aduce o schimbare la nivelul interacţiunii românilor cu administraţiile publice locale“, a declarat preşedintele ADR, Sabin Sărmaş.

Digitalizarea administraţiei este importantă nu numai din punctul de vedere al contribuabilului, dar și pentru că va duce, implicit, la o restructurare a aparatului bugetar, după cum afirma premierul Ludovic Orban, recent, la un post tv.

Pe de altă parte, evoluția tehnologiei și schimbarea comportamentului consumatorului în contextul crizei sanitare vor forța accelerarea digitalizării în toate domeniile, spun specialiștii.

Potrivit sondajului „Digital Sentiment in Romania“, publicat luna trecută de o companie de consultanță, creşterea utilizării serviciilor digitale este semnificativă pentru toate categoriile de vârstă şi pentru toate regiunile geografice, iar rata de adopţie a crescut la 76% faţă de perioada de început a carantinei, mai ales pentru consumatorii între 45 şi 64 de ani. Mai mult, 65% dintre românii care locuiesc în oraşe mici şi în zone rurale au utilizat cel puţin un serviciu digital în ultimele şase luni, arată studiul.

(Cristina Zamfirescu)