Campanie de descurajare a traversării neregulamentare
Traversarea neregulamentară, un obicei periculos pe care îl au aproape jumătate dintre pietoni, s-a numărat printre principalele cauze ale accidentelor grave din 2018, conform datelor Poliţiei Române. Specialiștii atenționează că, iarna, cei care traversează prin locuri nepermise sunt mult mai expuși accidentelor, deoarece distanţa de frânare a autoturismelor creşte de până la 2 ori pe carosabil ud, iar pe carosabil acoperit cu zăpadă sau gheaţă, chiar de până la 10 ori.
Peste 90% dintre pietonii români traversează neregulamentar cel puţin de câteva ori pe an, iar aproape 50% recunosc că traversează neregulamentar de mai multe ori pe lună, arată un sondaj realizat online, la care au participat peste 16.200 de respondenţi.
Cu toate acestea, 7 din 10 respondenţi sunt de acord că acest obicei este unul periculos, arată acelaşi sondaj, iar riscurile cresc şi mai mult în perioada de iarnă, atât din punctul de vedere al pietonilor, cât şi al şoferilor.
În acest context, pe întreaga perioadă a lunii decembrie se derulează ediţia a treia a campaniei naţionale de prevenţie şi siguranţă rutieră „Iarna, la volan!”, care, în acest an, se extinde pentru a oferi sfaturi atât şoferilor, cât şi pietonilor. Campania este derulată de o importantă firmă de asigurări din România împreună cu o asociație care susține creşterea gradului de educare în asigurări în rândul populaţiei.
Referitor la motivele care determină pietonii să traverseze neregulamentar, 51% dintre participanţii la sondaj au motivat că trecerea de pietoni este poziţionată prea departe de locul unde au nevoie să traverseze, iar 31% dintre ei spun că fac acest lucru pentru că prind un moment de pauză în trafic, care le permite să treacă fără să încurce circulaţia. Doar 6% au declarat că se grăbesc şi nu pot aştepta la semafor atunci când traversează neregulamentar, în timp ce 12% au citat alte motive.
Realizatorii campaniei îi sfătuiesc pe pietoni să urmeze câteva recomandări menite să le asigure siguranța în trafic: să nu traverseze prin locuri nepermise, să nu traverseze în fugă, să nu traverseze fără să se asigure, să respecte culoarea semaforului, să nu se deplaseze pe partea carosabilă a drumurilor publice atunci când există amenajări rutiere destinate pietonilor, să aștepte plecarea mijloacelor de transport în comun din stație și să nu traverseze prin fața sau prin spatele acestora.
În paralel, iarna, condiţiile meteo nefavorabile cresc riscul unui accident rutier, atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni. De exemplu, distanţa de frânare pe carosabil ud poate creşte de până la 2 ori, iar pe carosabil acoperit cu zăpadă sau gheaţă, chiar de până la 10 ori. Mai mult, într-o situaţie de urgenţă, un şofer obişnuit are nevoie de aproximativ 1,5 secunde pentru a reacţiona, iar vizibilitatea redusă poate împiedica şoferul să perceapă în timp util pericolul.