Campanie de informare privind donarea de organe

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 23 Noiembrie 2018

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a anunțat că pregătește o campanie de educare a tinerilor din universități, în privința importanței donării de organe. Anunțul a fost făcut de Turkes Ablachim, directorul medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, în contextul în care numărul donatorilor de organe, în România, este unul îngrijorător de mic.

„Tinerii trebuie să ştie ce înseamnă donarea de organe, dacă dumneavoastră (pacienţii transplantaţi - n.r.) veţi veni şi veţi povesti din experienţa dumneavoastră, iniţial ca om sănătos, care a aflat că are o boală de rinichi, apoi a aflat că trebuie să facă dializă şi apoi a aflat că poate face transplant. Sunt sigură că acest mesaj nu poate trece cu vederea. Tinerii vor înţelege ce înseamnă acest lucru, a declarat Turkes Ablachim, la conferinţa „Transplantul, pacientul pre şi post‑transplant şi viaţa cotidiană a acestuia, organizată la București de Asociaţia Transplantaţilor. Aceasta a mai subliniat că problema donării de organe este foarte gravă în România şi că situația este cauzată mai ales de lipsa de educaţie a populaţiei în această direcție.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Transplant, în acest an au fost 160 de donatori potenţiali de organe, iar dintre aceştia au devenit reali doar 55. De asemenea, la nivel național s‑au înregistrat 102 transplanturi renale, 46 de ficat, trei de plămâni şi cinci de cord. În Programul naţional de transplant sunt incluse 41 de unităţi sanitare acreditate pentru prelevarea de organe. Dintre acestea, doar 11 au desfăşurat activitate în domeniul transplantului.