Campanie de prevenție medicală în comuna ilfoveană Corbeanca
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat sâmbătă, 29 februarie 2020, la centrul medical din comuna Corbeanca, județul Ilfov, prima acțiune din acest an a campaniei „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”. În cadrul evenimentului, 30 de femei au beneficiat gratuit de testul Babeș-Papanicolau și de controale medicale gratuite.
Activitatea de sâmbătă reprezintă a 26-a ediție de la debut a campaniei „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”, desfășurată de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Numărul femeilor care au beneficiat de serviciile acestei acțiuni a depăşit, din ianuarie 2018 și până în prezent, 700.
Campania este destinată femeilor din mediul rural fără posibilități de a merge la doctor sau neasigurate medical, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. „Din păcate, în cadrul institutului vedem cancere în fază avansată, atât de col uterin, cât și de sân. Astfel, m-am gândit că prin activitatea mea de voluntariat pot ajuta aceste doamne din mediul rural și să depistăm cancerul, leziunile displazice sau incipiente, care, dacă sunt tratate, pot asigura o stare de sănătate bună și de supraviețuire îndelungată. Împreună cu voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, ne-am hotărât să mergem în comunitățile din Ilfov și să ajutăm femeile prin investigația de cancer de col uterin și un examen clinic mamar. Rezultatele se vor afla în două-trei săptămâni și, dacă descoperim ceva, atunci le putem ajuta prin investigații suplimentare sau tratament”, a spus Virgil Prunoiu, medic primar oncolog la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București.
În zonele rurale, femeile nu sunt informate îndeajuns despre importanța testului Babeș-Papanicolau sau a consultului clinic mamar. Prin această campanie, oamenii sunt informați și vin cu încredere la caravana voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. „Este extraordinară această inițiativă pentru că în zonele rurale femeile se deplasează foarte greu către medic, pentru investigații, precum și pentru un consult obișnuit. În zona noastră, cererea pentru astfel de investigații este foarte scăzută, iar această idee a voluntarilor a fost binevenită. Sperăm în continuare în această colaborare. Sperăm ca în edițiile următoare să fie un număr și mai mare de doamne prezente”, a spus dr. Mihaela Cartis, medic de familie în comuna Corbeanca.
Toate acțiunile voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului se desfășoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sub coordonarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.