Campanie națională în sprijinul copiilor vulnerabili în judeţul Alba
„Sprijin educațional pentru copiii vulnerabili din România. Pași spre extinderea și finanțarea națională a programului de tip after school” este o campanie desfășurată prin implicarea Asociației „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”. În perioada 27-28 februarie, a avut loc la Alba Iulia, la Centrul „Sfântul Meletie”, prima etapă a unei campaniei naționale de advocacy, ce vizează „Finanțarea sustenabilă a programelor de sprijin educațional de tip after school, ca soluție pentru scăderea analfabetismului funcțional și incluziunea copiilor aflați în situații de risc școlar”.
Activitatea care a avut loc în cadrul proiectului „Prevenirea abandonului școlar”, cofinanțat de Fundația HEKS/EPER Elveția prin Fundația HEKS/EPER România, s-a concretizat prin dezbateri organizate cu cadrele didactice implicate în proiect, cu părinții copiilor beneficiari și cu membrii echipei de implementare a proiectului. Întâlnirile au fost moderate de Diana Chiriacescu, director național al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale din România, și Emanuel Țapu, președintele Fundației HEKS/EPER România.
„Această colaborare urmează să constituie un exemplu de bună practică la nivel național. Considerăm că parteneriatul dintre Școală, Biserică și Comunitate este temelia pe care se poate construi un proiect durabil prin care fenomenul abandonului școlar să se diminueze semnificativ”, a declarat Daniela Truța, director executiv al Asociației „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”.
Proiectul „Prevenirea Abandonului Școlar” este coordonat, în judeţul Alba, de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” şi se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, ca rezultat al implicării a şase primării: Ighiu, Sântimbru, Sebeș, Aiud, Berghin și Rădești. În cadrul proiectului, 360 de copii aflați în situații de vulnerabilitate beneficiază zilnic de hrană, sprijin în efectuarea temelor, consiliere psihologică și activități de dezvoltare personală și recreativă, conform Asociației „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”.