Campanie umanitară şi cerc pastoral la Craiova şi Vaideeni
Finalul lunii februarie şi sărbătoarea Mărţişorului au adus o serie de activităţi cultural-pastorale în Arhiepiscopiile Craiovei şi Râmnicului. Astfel, la Craiova, Fundaţia „Cuvântul care zideşte“ a organizat o campanie umanitară de 1 martie, iar în Protoieria Horezu preoţii Cercului pastoral-misionar nr. 2 au discutat despre „Edictul de la Milan 313 - toleranţă şi libertate pentru Biserica Creştină“.
Fundaţia „Cuvântul care zideşte“, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, derulează începând cu 28 februarie şi până pe 30 martie, campania umanitară „Dar cu drag de mărţişor“. În cadrul acţiunii, realizată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, mai mulţi elevi din cadrul unităţilor de învăţământ primar, gimnazial şi liceal craiovean vor realiza diverse obiecte din lut, mărţişoare, medalioane, brăţări, care vor fi comercializate. Fondurile astfel obţinute vor fi folosite pentru a fi ajutat un copil diagnosticat cu sindrom Down, precum şi o familie nevoiaşă cu cinci copii minori, care au rezultate deosebite la învăţătură. Campania a debutat în Piaţa „Mihai Viteazul“, acolo unde reprezentanţi ai Fundaţiei „Cuvântul care zideşte“ au expus mărţişoare din lut, realizate de voluntari, acţiunea urmând să continue. De mâine, aceste mărţişoare pot fi achiziţionate de la sediul fundaţiei, din str. Mitropolit Firmilian nr. 3. „O parte din suma adunată în această campanie va fi folosită într-o altă campanie derulată în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Nicolae Romanescu, «De la copii pentru copii», prin care un grup de elevi voluntari, sub îndrumarea domnului profesor Cătălin Ostroveanu, vor picta saloanele Secţiei de chirurgie pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova“, a precizat Cristina Stamatoiu, director executiv al Fundaţiei „Cuvântul care zideşte“.
Campania „Dar cu drag de mărţişor“ se va încheia cu un spectacol care va avea loc în sala de festivităţi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Activităţi pastoral-misionare în protoieria vâlceană Horezu
La Parohia Recea din comuna Vaideeni, judeţul Vâlcea, la biserica parohială ,,Naşterea Domnului“ a avut loc miercuri, 27 februarie, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a doua întâlnire din acest an a preoţilor din cadrul Cercului pastoral-misionar nr. 2, din Protopopiatul Horezu, dedicată „Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“. Întrunirea a debutat cu săvârşirea Tainei Sfântului Maslu de către un sobor de preoţi. După slujbă, un grup de copii care activează în cadrul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“, sub îndrumarea preotului paroh Nicolae-Constantin Ureche, a susţinut un scurt concert de cântări religioase.
Lucrările cercului au continuat cu dezbaterea temei „Edictul de la Milan 313 - toleranţă şi libertate pentru Biserica Creştină“. În prezentarea temei, preotul paroh Nicolae-Constantin Ureche a ţinut să sublinieze importanţa şi avantajele pe care le-a avut Biserica Creştină. De asemenea, au rostit alocuţiuni preoţii Dumitru Diaconu de la Parohia Foleştii de Jos şi Constantin Mănescu de la Parohia Urşani. Partea a doua a întâlnirii a fost marcată de prezentarea ghidului turistic „Munţii Căpăţânii“ de către primarul comunei Vaideeni, carte ce are autor pe Gheorghe Ploaie.
Următoarea întâlnire a preoţilor din cadrul Cercului preoţesc 2 Horezu va avea loc pe 28 iunie 2013, la parohia-spital Horezu, în biserica cu hramul „Izvorul Tămăduirii“ şi „Sfinţii Cozma şi Damian“.