Campanii pentru reducerea consumului de antibiotice
La începutul acestei săptămâni, Ministerul Sănătății (MS) a lansat o campanie națională ce își propune să atragă atenția populației cu privire la riscurile administrării abuzive a antibioticelor. Intitulată „Nu antibiotice la întâmplare!”, aceasta vine în contextul creșterii alarmante a rezistenței la antibiotice, la nivel mondial.
Campania constă în difuzarea unui spot TV, produs sub coordonarea Ministerului Sănătăţii, precum şi în distribuirea de pseudomedicamente pe ambalajul cărora este scris „Nu antibiotice la întâmplare!” şi în care sunt inserate flyere de informare. În cadrul acestei campanii, 50.000 de cutii cu pseudomedicamente vor fi distribuite prin intermediul medicilor prescriptori în spitale, al medicilor de familie și al asociaţiilor de studenţi medicinişti şi al studenţilor la Farmacie. De asemenea, în spitalele din toată țara vor fi afișate 10.000 de postere.
„Încercăm să ne adresăm cât mai multor categorii: medicilor, pacienţilor, producătorilor (...), să îi facem pe toţi să înţeleagă că, pentru a conserva eficienţa antibioticelor, acestea trebuie utilizate doar atunci când sunt necesare (...). Când nu este nevoie de ele, nu au cum să aibă eficienţa dorită, dar au riscuri foarte mari”, a explicat, recent, ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, într-o conferinţă de presă.
Acesta a subliniat că folosirea abuzivă a antibioticelor duce la creșterea accelerată a rezistenţei bacteriene la antibiotice. În plus, boli grave, cum ar fi marile arsuri, tratamente pentru transplantul de organe, chimioterapia sau îngrijirea prematurilor riscă să devină fie greu de tratat, fie imposibil de tratat, din cauza creşterii rezistenţei la antibiotice a bacteriilor periculoase, care pot infecta aceşti pacienţi.
Statisticile oficiale arată că peste 90% din consumul de antibiotice are loc în afara spitalului, pentru infecţii tratate la domiciliu. Potrivit consilierului ministrului sănătăţii, Gabriel Popescu, România a atins al doilea nivel de consum de antibiotice la mia de locuitori între statele UE, primul loc fiind ocupat de Grecia.
„Dacă nu se vor lua măsuri energice, estimările arată că în anul 2050 în toată lumea se vor înregistra cel puţin 10 milioane de decese produse de infecţii cu germeni rezistenţi”, a atenţionat ministrul sănătăţii.
Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a vorbit, la conferinţa de presă, despre fiul său, care a decedat în urma incendiului din clubul Colectiv, de acum un an, şi care „după trei săptămâni de spitalizare, a murit cu cinci bacterii”.
Și Societatea Studenților Mediciniști din Iași, susținută de compania ieșeană Antibiotice SA, a demarat vineri, 18 noiembrie 2016, cu prilejul Zilei Europene de Informare despre Antibiotice (ZEIA), o campanie de responsabilitate socială privind informarea populației asupra utilizării corecte a antibioticelor. Campania se desfășoară sub sloganul „Antibioticele – foloseşte-le cu grijă! Fiecare este responsabil!”. „Considerăm că astfel de campanii vor determina o creștere a nivelului de cunoaștere privind utilizarea rațională a antibioticelor, pentru păstrarea eficacității acestei prețioase resurse terapeutice pe termen lung”, a declarat dr. Mihaela Mosneguțu, director medical în cadrul companiei Antibiotice.