Candela Domniței Bălașa, așezată în Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou
Lucrările de restaurare și punere în valoare a unor obiecte de artă care au aparținut Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou din București continuă prin așezarea în locașul de cult a candelei originale din argint masiv, dăruită la 1745 de Domnița Bălașa pentru mormântul soțului ei, Manolache Lambrino. Obiectul de artă a fost identificat și restaurat prin strădania unora dintre cei mai importanți specialiști în domeniu, iar acum luminează credincioșii care intră în naosul ctitoriei brâncovenești din centrul Capitalei.
Inscripția cu literele chirilice a fost încrustată cu un text alcătuit de Bălașa Doamna pentru soțul său trecut la Domnul, după modelul candelei mamei sale, Doamna Maria Brâncoveanu, pentru mormântul Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu din această biserică: „Această candelă, ce s-au dat la Sfeti Ghiorghe-cel-Nou, luminează unde odihnesc oasele robului (lui) Dumnezeu Manolache Lambrino, ce au fost Mare Banu, și iaste făcută de soția dumisale, Măria Sa Domnița Bălașa Brâncoveanca, care și Măria Sa nădăjduiește în Domnul, iarăși aicea să i se odihnească oasele. Septembrie 15, leat 7254 (1745)”.
Părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru ne-a vorbit despre acest eveniment istoric din Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou: „Am avut nespusa bucurie de a identifica, printre candelele vechi ale bisericii noastre, această capodoperă: candela Domniței Bălașa, așezată la mormântul soțului ei, Marele Ban Manolache Lambrino, la anul 1745. Știind că avem o serie de obiecte de patrimoniu foarte vechi, aflate, din păcate, într-un stadiu avansat de uzură, am apelat la competența specialiștilor. Împreună cu domnul Gheorghe Mănucu Adameșteanu, cu maestrul Anton Rațiu, am ajuns la doamna Emanuela Cernea de la Muzeul Național de Artă al României. Domnia sa a făcut expertiza și a identificat această capodoperă. Datorită înaltei competențe a restauratorului expert Dan Iliescu, cel care în câteva luni a executat lucrarea migăloasă și pretențioasă de restaurare a acestei candele care aparține patrimoniului bisericii noastre, în aceste zile, ea a fost repusă, după 271 de ani de când Domnița Bălașa a așezat-o la mormântul soțului ei, la locul cuvenit din biserica noastră brâncovenească”.
Domnița Bălașa (1693-1752) a fost cea de-a șasea fiică a lui Constantin Brâncoveanu, căsătorită cu Marele Ban de Craiova, Manolache Lambrino, fiu de mare hartofilax al Patriarhiei Ecumenice.