Canicula ne poate afecta sănătatea

Data: 10 Iulie 2020

Temperaturile extrem de ridicate din această perioadă a anului ne pot afecta sănătatea dacă nu ne protejăm corespunzător. Cei mai mulți dintre noi se simt confortabil la temperaturi între 20 și 27 de grade Celsius și la o umiditate a aerului între 35% și 60%. Peste aceste limite, în funcție și de durata de expunere la temperaturi ridicate, organismul începe să resimtă disconfort termic, dar pot să apară și multe probleme de sănătate.

Cei mai afectați sunt copiii, vârstnicii și bolnavii cronici - cu afecțiuni cardiace, renale, pulmonare, obezitate sau cu diabet zaharat. De asemenea, unele clase de medicamente, multe dintre ele administrate patologiilor specifice vârstei înaintate, pot creşte riscurile în perioadele caniculare. Problemele în cazul vârstnicilor vin însă, în primul rând, din faptul că aceștia au un nivel mult redus de percepție a senzației de căldură, ceea ce îi face uneori să ia cu întârziere măsuri de protejare împotriva caniculei. Studiile au arătat că odată cu înaintarea în vârstă se diminuează progresiv și senzația de sete. În cazul unor boli neurodegenerative, perceperea senzației de sete poate chiar să dispară complet, ceea ce favorizează deshidratarea organismului. 

În cazul copiilor, mai ales al celor de vârstă mică, problemele apar ca urmare a faptului că ei nu știu să le comunice părinților problemele de disconfort termic. Pe de altă parte, copiii nu dispun de capacitatea necesară de autoreglare a temperaturii corpului, glandele lor sudoripare fiind insuficient dezvoltate, iar pielea, care are un rol important în reglarea temperaturii corporale, este mult mai subțire și mai fragilă decât a adulților. Temperatura copiilor crește de trei până la cinci ori mai repede decât la un adult, iar la o temperatură a corpului de peste 40 de grade organele încep să cedeze. 

Primele simptome după o expunere prelungită la căldură sunt transpirație abundentă, oboseală, senzație de leșin, dureri de cap, crampe musculare, greață și vărsături. Se poate produce și așa-numitul edem de căldură, când anumite părți ale corpului rețin apa în exces și se umflă. Majoritatea acestor simptome pot să dispară după numai câteva ore, dacă persoana afectată este mutată într-un spațiu răcoros și ventilat și i se administrează lichide. 

În cazul în care expunerea la căldură continuă, temperatura corpului crește și apare insolația, manifestată prin respirație rapidă și superficială, stări de confuzie și chiar convulsii. Dacă nu se intervine rapid, se poate produce un accident vascular cerebral care poate induce starea de comă în doar câteva minute. Riscul este chiar decesul, prin insuficiență cardiacă acută, leziuni ale creierului sau prin insuficiență renală.

Principala recomandare pentru perioadele caniculare este să evităm expunerea la soare în intervalul orar 11:00-17:00, când radia­țiile solare sunt foarte puternice. Interdicția este valabilă indiferent de vârstă sau de afecțiunile de care suferă o persoană. Dacă, totuși, suntem nevoiți să ieșim din casă în intervalul respectiv, este bine să intrăm din când în când în spații ventilate sau să ne protejăm la umbră, pentru ca organismul să poată face față stresului termic. Părinții trebuie să știe, de asemenea, că în primii 2 ani de viață pielea copiilor nu este pregătită pentru a se apăra de razele solare, din cauza nivelului redus de melanină din piele, pigmentul care ne protejează împotriva radiațiilor ultraviolete. 

Foarte important este și consumul de lichide, fără a aștepta să ni se facă sete, deoarece la temperaturi caniculare organismul se deshidratează prin transpirație. Recomandarea medicilor este să consumăm 2 litri de lichide zilnic, de preferat apă, nu sucuri îndulcite. Lichidele consumate trebuie să nu fie foarte reci și este bine să evităm băuturile alcoolice și pe cele cu conținut ridicat de cafeină, deoarece acestea favorizează deshidratarea.

(Ileana Marin)