„Cântecul care te cheamă la rugăciune”
Din anul 2004 în Parohia Măldăreşti, din Protoieria Horezu a Arhiepiscopiei Râmnicului, se desfăşoară în fiecare an, pe 9 septembrie, Concursul naţional de toacă, "Cântecul care te cheamă la rugăciune". Concursul cuprinde două secţiuni: pentru copii şi pentru adulţi. Înscrierile se pot face până pe data de 25 august.
Parohia vâlceană Măldăreşti de Sus, organizează vineri, 9 septembrie, la Biserica "Naşterea Maicii Domnului", din anul 2004, un concurs naţional de toacă. "La a VIII-a ediţie a Concursului de toacă naţional "Cântecul care te cheamă la rugăciune", pot participa băieţi şi fete, individual sau în grup de cinci persoane, cu vârsta cuprinsă între 5 şi 15 ani, îmbrăcaţi obligatoriu în costume populare, specifice zonei de care aparţin. Fiecare concurent va bate toaca de lemn maximum două minute, căutându-se o realizare artistică deosebită, personală, în funcţie de care juriul stabileşte departajarea. Înscrierile vor avea loc până pe 25 august. De asemenea, la concurs pot participa şi alţi concurenţi, indiferent de vârstă, pentru premiul special. Din juriu vor face parte profesori universitari de muzică religioasă şi laici, precum şi alţi oameni de cultură din România. Juriul va ţine cont de prezentarea de la interviu, ţinută, claritatea ritmică a isonului, direcţia de deplasare a ciocanelor", a precizat părintele paroh Ion Popescu.
După concurs, participanţii vor vizita Muzeul "Culele Duca şi Greceanu" din localitate. Concursul "Cântecul care te cheamă la rugăciune" a debutat în anul 2004 cu faza locală, la care au participat 52 de elevi de la Şcoala Generală din Măldăreşti. În anul 2007 a devenit concurs interjudeţean, iar din anul 2010 naţional.
"Multe comori se ascund în sufletul copiilor"
În anii trecuţi, au participat tineri, călugări, maici, preoţi şi adulţi din toate colţurile ţării. "Toaca îi cheamă pe credincioşi la rugăciune şi anunţă principalele momente liturgice. Vibrarea lemnului ne aminteşte de sunetul ciocanelor din mâinile prigonitorilor care au bătut cuiele în mâinile şi picioarele lui Iisus ţintuit pe cruce, dar poartă în el şi toată bucuria Învierii şi a dragostei lui Hristos. Părintele Ion Popescu organizează acest concurs dedicat copiilor pentru că "multe comori se ascund în sufletul copiilor, spre care se cuvine să ne întoarcem mereu, cu luare aminte şi dragoste, pentru a afla împreună cu ei, poarta deschisă a Împărăţiei cerurilor". De asemenea, părintele Ion Popescu susţine că preotul sau profesorul de religie, alături de toţi credincioşii, care sunt legaţi de valorile cultural-religioase româneşti, "trebuie să-i atragă pe copii în acele activităţi care au o putere de exprimare şi o forţă de nuanţare deosebite. De aceea copiii pot fi antrenaţi să participe la activităţile desfăşurate în cadrul parohiei, în organizaţiile de tineret, prin programe religioase. Preotului îi revine o mare responsabilitate în organizarea acestor activităţi care pot constitui un sprijin important pentru familie în organizarea timpului liber al copilului, dar, în acelaşi timp, reprezintă şi un mod de revigorare a vieţii religioase şi a tradiţiilor creştine".
Alternative creştine pentru petrecerea timpului liber
Părintele Ion Popescu are experienţă în a lucra alături de tineri. În parohie au fost derulate proiectul "Hristos în şcoală", desfăşurat concomitent cu pregătirea pentru concursurile de bătut toaca, şi programul catehetic "Hristos împărtăşit copiilor". "Anul trecut am început implementarea proiectului Centrul parohial pentru copii şi tineret, "Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana", având ca obiectiv principal oferirea unei alternative creştine pentru petrecerea timpului liber pentru copii şi tineri din comuna Măldăreşti. În cadrul acestui proiect este inclusă şi pregătirea concursului naţional de bătut toaca. Dorim ca prin iniţiativa noastră să promovăm în rândul acestor tineri valorile religios-morale şi să le stimulăm creativitatea şi abilităţile practice pentru a fi de folos mai târziu sfintei noastre Biserici", a mai subliniat părintele Ion Popescu.
Cei care doresc să se înscrie se pot adresa părintelui Ion Popescu, la numerele de telefon 0728107942 sau 0250861465, precum şi la adresa de mail: parohionpopescu@yahoo.com. Comuna Măldăreşti din judeţul Vâlcea este situată la aproape 50 km de municipiul Râmnicu Vâlcea şi la o distanţă de 3 km sud de oraşul Horezu. Localitatea Măldăresti este cunoscută datorită celor două cule: Cula Veche-Greceanu şi Cula Nouă-Duca.