Cantus Mundi în grădina complexului Palas din Iaşi
Seara zilei de 2 iulie a deschis Festivalul-Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu“, ediţia a II-a, cu un concert ce a reunit mai multe coruri din ţară, dar şi din străinătate.
La vreme de vecernie, grădina de vară a complexului Palas din Iaşi a fost gazda unui eveniment de amploare, care a deschis o serie de concerte, lansări de carte şi workshopuri legate de muzica corală. Asociaţia „Iubire şi Încredere“, în parteneriat cu Parohia ortodoxă „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Iaşi, a ales ca, în ziua ocrotitorului bisericii, să înceapă şi Festivalul-Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu“. Cea de-a II-a ediţie a debutat cu un concert care a reunit mai multe coruri din ţară, dar şi din străinătate.
Evenimentul, la care au asistat câteva sute de spectatori, a fost deschis de către corurile reunite ale Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“, instituţie de caritate din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Au urmat Corul „Muzica Viva“, coordonat de Daniela Doroşincă, apoi tinerii de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“ şi ansamblul de copii al Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu“ din Timişoara.
Surpriza evenimentului a fost prezenţa unei formaţii corale din Ucraina, ţară ce se confruntă cu o stare de instabilitate politică. Pornit la drum tocmai din oraşul Ternopol, Corul „Fantazia“ a încântat sufletele ieşenilor cu mai multe piese din repertoriul tradiţional ucrainean.
Seara a fost încununată de prezenţa Corului Naţional de Cameră „Madrigal“, instituţie ce are în desfăşurare proiectul „Cantus Mundi“. Acest proiect, iniţiat încă din anul 2011, are ca scop comunicarea prin muzică, o formă care şi-a dovedit forţa de a trece dincolo de statutul social, distanţa geografică, de problemele sociale cu care copiii din România, dar şi din multe alte locuri îşi încep viaţa.
Prin diversitatea participanţilor şi varietatea pieselor interpretate, seara de 2 iulie a constituit un adevărat Cantus Mundi, într-un oraş ce se doreşte a fi, în viitor, Capitală Culturală Europeană.