Capela Mausoleului Eroilor de la Mărășești și-a serbat hramul

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 08 Mai 2024

În a treia zi de Paști, marți, 7 mai, capela Mausoleului Eroilor de la Mărășești, județul Vrancea, și-a sărbătorit hramul, închinat praznicului Învierii Domnului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt­preasfințitul Părinte Ciprian, Arhi­episcopul Buzăului și Vrancei, cântările liturgice fiind interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.

La slujbă au participat pă­rinții consilieri de la Centrul eparhial, părinții protoierei ai celor șapte protopopiate buzoiene și vrâncene, precum și membre ale Societății Națio­nale a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR-ABV).

Împreună cu chiriarhul locului au slujit: pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I, pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II, pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea.

„Pe tot parcursul zilei Învierii, Mântuitorul Hristos a împărtășit binecuvântări dumnezeiești celor apropiați Lui, salvându-i din starea de confuzie, tristețe, teamă și durere în care îi aruncaseră evenimentele dramatice din zilele precedente; pe femeile mironosițe le-a răsplătit cu darul bucuriei, pe cei zece ucenici - Toma nefiind prezent în prima seară -, cu pacea și harul Preasfântului Duh, iar pe cei doi ucenici din Emaus, Luca și Cleopa, cu Sfânta Euharis­tie”, a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în cuvântul rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii.

Mausoleul Eroilor de la Mă­ră­șești a fost construit la inițiativa Societății Ortodoxe Naționale a Fe­meilor Române, pe locul unde au avut loc luptele din vara anului 1917, lucrările fiind realizate în două etape: 1923-1924 și 1936-1938.