Capela Universității de Medicină și Farmacie din Iași a fost sfințită

Un articol de: Mihail Vrăjitoru - 16 Feb 2023

Miercuri, 15 februarie 2023, Înalt­preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit Capela „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” a Universității de Medicină și Farmacie din Iași.

La slujba de sfințire au fost prezenți atât studenți de la toate facultățile din universitate, cât și cadre didactice, care s-au rugat împreună cu Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan.

Sfântul lăcaș îl are ca ocrotitor pe Sfântul Apostol și Evanghelist Luca și a fost ridicat între 2021 și 2022 în incinta Centrului de simulare „Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir” al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

La finalul slujbei, Înaltprea­sfin­ția Sa a mulțumit celor care s-au implicat în ridicarea capelei, ce se dorește a fi un loc de rugăciune și, de asemenea, un loc pentru medi­tație destinat celor care-i vor trece pragul: „Un gând mai vechi al Uni­versității de Medicină și al Mitropoliei a prins contur, iată, în ultima vreme și am ajuns în ziua în care L-am rugat pe Dumnezeu să binecuvânteze acest loc pentru a fi spațiu de rugăciune și de me­ditație. De rugăciune - duminica sau în sărbători, când va fi aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, iar apoi în timpul săptămânii spațiul să fie deschis pentru cei care vor trece prin această insti­tuție și vor simți poate nevoia pentru câteva clipe de reculegere într-un loc frumos, cu arhitectură armonioasă, cu cele câteva icoane care pot să-l inspire pe om în momente de bucurie sau de întristare”.

În semn de recunoștință pentru efortul depus la zidirea capelei universitare, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Iași, a primit din partea IPS Teofan distincția „Crucea Moldavă” pentru mireni.

La rândul său, rectorul Univer­sității de Medicină și Farmacie din Iași a mulțumit ierarhului pentru participarea la eveniment și a subliniat importanța și necesitatea rugăciunii în actul medical: „Am dorit să finalizăm acest lăcaș deoarece considerăm că, fiind aproape de cei în sufe­rință, avem nevoie și de momente de reculegere atunci când ne gândim la eficiența și eficacitatea tratamentelor pe care le administrăm. Însă aceste tratamente au nevoie și de un mesaj spiritual”.