Capitala are peste 360 de clădiri cu risc seismic

Un articol de: Oana Nistor - 25 Noiembrie 2015

În Bucureşti există 366 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 183 cu pericol public. Din 2002 până în prezent au fost con­solidate 18 clădiri prin pro­gramul guvernamental, alte 35 fiind consolidate din banii proprietarilor. Potrivit legislaţiei în vigoare, pro­prie­ta­rii locuinţelor cu bulină roşie pot obţine fonduri de la bu­getul local pentru con­­soli­da­rea clădirilor cu risc seismic.

În Capitală, 366 de clădiri sunt încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 183 cu pericol public, iar 306 imobile sunt în clasa II de risc seismic. Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei, citat de Agerpres, din 2002 până în prezent au fost consolidate 18 clădiri prin programul guvernamental, alte 35 fiind consolidate din banii proprietarilor. `Prin programul prevăzut de OG nr. 20/1994, în perioada 2002-2012 au fost executate şi finalizate lucrările de consolidare la un număr de 14 clădiri şi în anii 2013-2015 au fost finalizate şi alte 4 clădiri. Restul clădirilor consolidate existente pe site-ul www.pmb.ro, în număr de 35, au fost consolidate din sursele proprii ale proprietarilor. În prezent sunt şantiere deschise la trei imobile”, precizează reprezentanţii Primăriei Capitalei, potrivit Agerpres.
În schimb, Primăria Municipiului Bucureşti anunţă că a consolidat, în cadrul programului `Reabilitarea Infrastructurii Educaţionale din Bucureşti”, cofinanţat de Banca Europeană pentru Investiţii, un număr de 100 de şcoli. De asemenea, a consolidat/reabilitat monumente istorice de interes public, precum Hanul Gabroveni, Casa Cesianu, sediul vechi al Primăriei Capitalei, Centrul unic de informare de pe bulevardul Elisabeta şi sunt în derulare proiecte de consolidare la Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic `Vasile Urseanu“, precum şi la Muzeul `Nicolae Minovici“.
Potrivit prevederilor OG nr. 20/1994, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii unei locuinţe cu bulină roşie care nu dispun de banii necesari consolidării clădirii pot obţine credit pe 25 de ani, fără dobândă, de la bugetul local. Proprietarii persoane fizice ai locuinţelor pot beneficia însă de scutire de la plata ratelor pe perioada în care veniturile, pe membru de familie, sunt sub salariul mediu net pe economie.
Pentru a începe lucrările de consolidare este necesar acordul tuturor proprietarilor, iar pe perioada execuţiei, locatarii din imobilele la care se execută lucrări de consolidare pot fi mutaţi în locuinţele de necesitate, la solicitarea acestora.
În conformitate cu legislaţia în vigoare, orice clădire expertizată tehnic şi încadrată în clasa I de risc seismic trebuie semnalizată cu panou de avertizare - `bulină roşie~. Această semnalizare obligatorie intră în atribuţiile proprietarilor clădirii respective, precum şi ale primăriilor de sector.
În condiţiile legale actuale, nu se pot întreprinde acţiuni de consolidare fără acordul tuturor proprietarilor, în această situaţie regăsindu-se şi sediul Teatrului Constantin Nottara de pe bdul Gheorghe Magheru nr. 20, unde proprietarii refuză în mod categoric consolidarea, după cum spun reprezentanţii primăriei. Astfel, întrucât în data de 18 noiembrie a fost promuglată legea prin care este interzisă orice activitate în clădirile cu risc seismic mare, managerul Teatrului Nottara, Marinela Ţepuş, a decis suspendarea spectacolelor ce se desfăşurau în clădirea de pe bdul Magheru începând de ieri, 24 noiembrie. `Teatrul nu s-a închis, am suspendat activitatea, adică nu mai jucăm. În rest activitatea noastră administrativă continuă”, a declarat managerul citat de Agerpres. Ea a explicat necesitatea acestui demers prin faptul că, în cazul în care în clădirea teatrului s-ar fi continuat să se joace spectacole şi primăria ar fi organizat un control, s-ar fi putut pierde avizul de funcţionare.