Capul voievodului martir Mihai Viteazul rămâne la Târgovişte

Data: 29 Ianuarie 2013

După tragica şi martirica moar­te a marelui voievod, la 9/19 august 1601, pe Câmpia Turzii, aşa cum afirmă în­trea­ga noas­tră istoriografie, corpul i-a ră­mas la locul asasinatului, fără a se cunoaşte, din nefericire, până astăzi, ceva referitor la locul în care se află. Însă capul voievodului a fost luat de Radu Bu­zescu Clucerul şi adus, în anul 1603, la Mănăstirea Dealu, importantă necropolă voievodală a Ţării Româneşti. Aici a rămas, de atunci, pe vecie, ca un important loc de pelerinaj naţional pentru toţi românii. De atunci, când a fost repusă sub piatra de mormânt, relicva nu a mai fost văzută. Doar în timpul Primei Con­fla­graţii Mondiale a fost mutată, pentru o scurtă perioadă, în Moldova, pentru a nu fi profa­nată, deoarece acolo se re­tră­se­se familia regală şi guvernul ţării. În anul 1920, prin intermediul unei procesiuni impresionante a fost readusă la Mă­năs­tirea Dealu, iar Nicolae Iorga a cerut, în mod expres, ca „niciodată această preţioasă relicvă să nu mai părăsească sfântul lăcaş în care a fost depusă“.

În concluzie, capul voievodului martir Mihai Viteazul se cuvine să rămână pe veci la Mă­năstirea Dealu, deoarece aici a fost adus, încă de la în­ceput, şi a intrat în conştiinţa naţională ca loc de veşnică odihnă a vo­ie­vodului martir. Locul nu a fost ales în­tâm­plător, căci Mihai Viteazul a domnit aici, la Târ­govişte, iar de Mănăstirea Dealu sunt legate numeroase demersuri politice şi diploma­tice ale voievodului, dintre care a­mintim doar de încheierea tratatului antiotoman cu Casa de Habsburg, la 30 mai/9 iunie 1598.

Speculaţiile superficiale, fan­te­ziste şi hazardante privitoare la mutarea capului vo­ie­vodului Mihai Viteazul de la Târgovişte nu au vreun fundament spiritual, cultural ori istoric.

În acest an în care săr­bă­to­rim 420 de ani de la urcarea pe tron a voievodului martir Mi­hai Viteazul, primul unificator al românilor într-un singur stat (1593), credem că, mai curând, ar trebui aprofundată activitatea pe care acesta a depus-o în slujba neamului românesc şi a Bisericii noastre strămoşeşti.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei