Caravana medicală a voluntarilor bucureșteni în județul Argeș
Peste 140 de persoane din comuna argeșeană Mozăceni au beneficiat sâmbătă, 30 martie, de investigații medicale gratuite. Acțiunea socială a fost organizată de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate”.
Consultațiile au fost oferite de medici voluntari specialiști în cardiologie, ginecologie, gastroenterologie, dermatologie, oncologie, oftalmologie, urologie, psihiatrie, psihologie și medicină internă. Au fost efectuate, totodată, investigații EKG și ecografii.
Dănuț Prună, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Naționale, a menționat: „Ne aflăm aici pentru a treia oară cu această campanie «Sănătate pentru sate». O activitate foarte utilă pentru comunitatea de aici, deoarece au fost descoperite multe probleme de sănătate. Acești pacienți au fost consiliați și îndrumați de către medicii specialiști către centre de diagnostic și tratament. Totodată, mai multe femei au beneficiat de testul Babeş Papanicolau şi de un consult primar mamar, investigaţii ce ajută în depistarea precoce a cancerului. Această campanie reușește să salveze vieți, deoarece vine în sprijinul persoanelor vârstnice, persoanelor neasigurate și lipsite de posibilități materiale”.
Și de această dată au fost descoperite probleme grave de sănătate.
Dr. Virgiliu-Mihail Prunoiu, medic chirurg oncolog, a precizat: „Au fost atât probleme de sănătate cronice din punctul de vedere al medicinei interne, dar și din punct de vedere chirurgical, au fost hernii, tumori abdominale operate, tumori cutanate ale trunchiului, pacienții fiind îndrumați către centrele de diagnostic și tratament din apropiere”.
În desfășurarea acțiunii s-au implicat preoții din cele două parohii ale comunei Mozăceni și autoritățile locale. Campania „Sănătate pentru sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Până în prezent, în această campanie au fost organizate 117 acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman și Botoșani, în cadrul cărora au fost consultate aproximativ 14.000 de persoane.