Caravană medicală în satul Luncanii de Jos, județul Timiș
În localitatea timișeană Luncanii de Jos, din Munții Poiana Ruscă, s-a desfășurat o acțiune de întrajutorare, intitulată „Caravana medicală - Uniți sub tricolor prin sănătate”, ediția a 6-a. Cei care au beneficiat de această acțiune medicală au fost binecuvântați de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. În cadrul proiectului de voluntariat dedicat persoanelor cu acces dificil la serviciile medicale, o echipă medicală, formată din aproximativ 50 de medici și asistenți medicali ai Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din Timișoara, în colaborare cu Mitropolia Banatului, a oferit sâmbătă consultații medicale gratuite în specialitățile: cardiologie, ORL, oftalmologie, ortopedie-traumatologie, medicină primară, pneumologie, dermato-venerologie, medicină de urgență, gastroenterologie, chirurgie generală, medicină de familie și farmacie. Alături de medicii specialiști s-a aflat și monahia Anastasia, medic cardiolog de la Mitropolia Banatului.
„Este în firescul lucrurilor ca Biserica și Armata să fie doi piloni de bază ai statului și ai națiunii noastre românești. Dintotdeauna, în istorie, am văzut această conlucrare între Biserică și Armată, mai ales în timpul celor Două Războaie Mondiale, când sute de preoți i-au însoțit pe front pe ostașii români, murind alături de ei. Acțiunea făcută de Spitalul Militar are un ecou deosebit în rândurile oamenilor. Am văzut chiar faptul că se leagă o prietenie între oamenii de aici și medici. Merită să-i avem în atenția noastră pe acești oameni izolați în munți, pentru că ei sunt străjerii munților, având o legătură specială cu Dumnezeu”, a spus IPS Părinte Mitropolit Ioan.
Caravana medicală a avut în atenție persoanele suferinde, netransportabile, cu probleme locomotorii grave, lipsite de medicația adecvată atât din localitatea Luncanii de Jos, un sat din comuna Tomești, jud. Timiș, aflat în partea de est a județului, în Munții Poiana Ruscă, cât și din Luncanii de Sus, un cătun aproape părăsit, ce mai numără 12 locuitori. Unii dintre localnicii consultați nu au fost niciodată la doctor, deși au vârsta înaintată.
„Venim întotdeauna cu mare bucurie în mijlocul cetățenilor să îi consultăm și să le acordăm gratuit informații medicale. Această acțiune este o activitate aprobată de Ministerul Apărării Naționale și sprijinită de Direcția Medicală. Am realizat astfel de acțiuni și în alte localități din țară și o să le continuăm pe tot parcursul acestui an”, a menționat lt.-col. dr. Mihaela Roxana Nicolin, director medical Spitalul Militar Timișoara.
Un aport deosebit la buna organizare și reprezentare a caravanei medicale din localitatea Luncanii de Jos l-au avut Brigada 18 Cercetare-Supraveghere „Decebalˮ și Primăria Tomești.