Cartea „Înţelesuri ortodoxe”, în sprijinul pastoraţiei urbane
La librăria Okian din Braşov a avut loc, pe 28 aprilie, lansarea cărţii "Înţelesuri ortodoxe", a pr. Cristian Muntean, directorul Seminarului Teologic "Dumitru Stăniloae" din Braşov. Cartea a apărut la Editura "Andreiana" din cadrul Arhiepiscopiei Sibiu.
La lansare au fost prezenţi editorul cărţii, Romeo Petraşciuc, directorul Editurii "Andreiana" din Sibiu, pr. conf. dr. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie "Andrei Şaguna" din Sibiu, şi personalităţi ale comunităţii locale braşovene - pr. prof. univ. dr. Ovidiu Moceanu, pr. prof. dr. Vasile Oltean, director al Muzeului Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Braşovului şi pr. Nicolae Coman de la Biserica "Adormirea Maicii Domnului".
Romeo Petraşciuc, directorul editurii sibiene, a arătat că volumul s-a născut prin punerea laolaltă a unor articolele şi recenzii scrise de către pr. Cristian Muntean, încă din vremea studenţiei. Cartea "Înţelesuri ortodoxe", ca orice carte bună, a fost un bun prilej pentru editor de a descoperi "încă un om, încă un prieten".
Părintele Constantin Necula, cel ce a şi postfaţat cartea, braşovean prin structură şi racordare spirituală, precum şi prieten al autorului încă din anii liceului, "când ne încurajam în drumul "chemării spirituale"" (v. Lămurire către cititori, p. 8), a mărturisit publicului că volumul "este o unealtă a dragostei părintelui faţă de comunitatea din care face parte", "o carte de respect pentru braşoveni", precum şi pentru Episcopul de Oradea, Vasile Coman, bunicul părintelui Cristian.
În contextul agorei braşovene în care păstoreşte, o astfel de carte devine necesară, iar contactul prin cuvânt scris ori rostit cu oamenii care au nevoie de lămuriri şi îndrumări în ceea ce priveşte credinţa este una din exigenţele pastoralei urbane, a explicat părintele Constantin Necula.
Dacă totul se naşte în jurul unui centru şi are o trăsătură fundamentală, centrul pe care pr. Cristian Munteanu îl stabileşte pentru cartea sa este Şcheiul, iar trăsătura fundamentală este raportarea afectivă faţă de aspectele existenţei, de la "cele mai mundane", la "cele mai spirituale", a afirmat pr. prof. univ. dr. Ovidiu Moceanu. Privirea afectivă se datorează spiritului părintelui Cristian, care vede lucrurile cu sensibilitate, cu dragoste, iar nu cu ochiul rece al analistului. "Înţelesuri Ortodoxe" este în primul rând o carte de mărturisire, de tălmăcire a înţelesurilor ortodoxiei pentru ceilalţi, a mai adăugat pr. Ovidiu Moceanu.
Cartea se raportează la fenomenul creştin în lumea contemporană, iar autorul ei utilizează probleme şi concepte precum globalizare, politică, secularizare ş.a. El scrie despre Ortodoxie atât din perspectiva teologului, cât şi din cea a laicului, a cetăţeanului. Multitudinea unghiurilor de abordare reflectă interesul pentru aspectele teologice şi seriozitatea tratării lor face din carte o mică "enciclopedie ortodoxă", a afirmat pr. Vasile Oltean. Este genul de carte pe care dacă o iei în mână nu o mai poţi lăsa, a încheiat directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti din Şchei.
Pr. Nicolae Coman consideră că nu orice carte este ziditoare sau reprezentativă pentru cultură, în special cea a creştinului. "Înţelesuri ortodoxe" este un ABC al credinţei, o carte plină de bun simţ, scrisă cu dragoste şi luciditate. Ea trebuie citită nu ca un roman, ci ca o rugăciune, a mai spus părintele.
Este "o carte modestă", care adună articole "din toată vremea şi de toată vremea". Nu se încadrează în acel gen de literatură religioasă greu digerabil, ci se adresează simplilor credincioşi, a mărturisit autorul, care a adăugat că bunicul său l-a învăţat să îşi formeze un stil şi să îşi cultive libertatea de a scrie.