Cărți de rugăciuni donate elevilor timişoreni

Un articol de: Pr. Dr. Ionel Popescu - 14 Decembrie 2022

În această perioadă a Postului Nașterii Domnului, Înaltprea­sfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a dăruit elevilor din Arhiepiscopia Timișoarei peste 30.000 de cărți de rugăciuni. Cărțile donate au fost distribuite prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Timiș și al profesorilor de religie. Mitropolitul Banatului a dorit ca fiecare elev din eparhia pe care o arhi­păstorește să beneficieze de o carte de rugăciuni, care să le fie de folos duhovnicesc și pentru întărirea lor în credința dreptmăritoare.

Fiecare elev care se sârguiește să aibă rânduială de rugăciune, potrivit cărții primite, și o păstrează cu regularitate în fiecare zi devine un mărturisitor al lui Hristos Domnul în lumea aceasta. „În acest deșert contemporan al societății noastre este nevoie, mai mult ca oricând, de roua Duhului Sfânt care se revarsă pe pământ în urma rugăciunii înlăcrimate a omului”, scrie ierarhul în Cuvântul înainte, sugestiv intitulat „Rugăciunea, pâinea sufletelor noastre”.

Familia este căminul binecuvântat în care copiii învață primele rugăciuni, împreună cu bunica și mama, așa cum scrie Sfântul Apostol Pavel că a învățat să se roage și să fie credincios ucenicul său, Timotei. Cu rugăciunea primită acasă, copilul pășește apoi în Biserică, unde îşi desăvârșește creșterea duhovnicească și se unește cu Hristos prin Sfintele Taine. Cartea dăruită de Părintele Mitropolit Ioan elevilor din școlile aflate în cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei cuprinde rugăciunile de dimineață, de seară, de călătorie și pe cele de la vreme de boală, rugăciunile părinților pentru copii și ale copiilor pentru părinți, rugăciunea pentru țară, Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos și Acatistul Bunei Vestiri.

Această carte de rugăciuni tipărită la Editura Partoș a Arhiepiscopiei Timișoarei a fost foarte bine primită de către elevii care o vor avea ca ajutor la bucurie și la vremuri de încercare, dar și ca model de urmat în viața duhovnicească. Acțiunea Mitropolitului Banatului se înscrie în seria de manifestări dedicate Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creș­tinului.