Cartofii fierţi sau copţi în coajă nu pun în pericol silueta

Data: 19 Ianuarie 2012

Felicia T., Bucureşti: "Aş dori să ştiu în ce măsură cartofii constituie un aliment care îngraşă. Vă mulţumesc".

Prof. Constantin Milică: Potenţialul energetic al cartofilor depinde de forma de preparare şi de consumare: 93 kcal la cartofii curăţaţi şi fierţi, 94 kcal la piure cu lapte şi unt, 274 kcal la cartofi prăjiţi şi 568 kcal la chips. Aminoacizii esenţiali şi proteinele solubile au un rol deosebit în alimentaţie, atât pentru oameni, cât şi pentru animalele de casă, având un aport nutritiv comparat cu pâinea şi orezul. Tuberculii de cartof conţin aproape toate vitaminele principale, mai mult decât pâinea albă şi orezul. Predomină atât unele vitamine liposolubile (A, E), cât şi unele vitamine hidrosolubile (B1, B2, B6, B12, C, H, PP şi acidul folic). În sezonul de iarnă, tuberculii de cartof pot constitui singura sursă de vitamine naturale. Pentru o alimentaţie sănătoasă sunt preferaţi cartofii fierţi (piure) sau copţi în coajă, care păstrează vitaminele şi sărurile minerale şi nu pun în pericol silueta. În schimb, cartofii prăjiţi depăşesc 300 de calorii la 100 de grame, datorită îmbibării cu ulei vegetal sau untură, devenind o adevărată bombă calorică. De asemenea, în timpul prăjirii sunt distruse vitaminele şi se formează acrilamida, o substanţă posibil cancerigenă . Cu totul necorespunzătoare este asocierea dintre cartofii prăjiţi şi carnea friptă, întrucât cartofii se digeră în 2-3 ore, în timp ce carnea abia după 15-20 de ore.