Cartoful dulce, cea mai consistentă sursă de beta-caroten
Este originar din America Centrală și mai este numit batat. Membrii expediției lui Columb din 1492 au fost primii europeni care au gustat cartoful dulce și i-au lăsat numele originar de „batata”, care a fost mai apoi dat și cartofului obișnuit, de unde confuzia de nume. O altă confuzie legată de cartoful dulce este cea cu leguma numită „yam”. Cu un gust mult mai fad și mai puține substanțe nutritive, yam-ul este o legumă mai lemnoasă, cu coaja mai aspră și fără nici o conexiune cu cartoful dulce. Denumirea de yam s-a dat în Statele Unite la început cartofului dulce de culoare portocalie, pentru a se distinge de celelalte soiuri. Se cunosc cu aproximaţie 400 de soiuri de cartofi, iar culoarea poate varia de la portocaliu până la mov închis, în funcţie de cantitatea şi tipul pigmenţilor.
Cartoful dulce este bogat în beta-caroten, fibre, vitamine şi minerale. Conţine numeroase vitamine cum ar fi B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, E, K, acid folic, riboflavină, minerale (calciu, magneziu, fier, mangan, potasiu, sodiu, zinc, fosfor), alte substanţe, precum licopen, luteină etc., esenţiale proceselor metabolice. Cartofii dulci sunt o sursă importantă de carbohidraţi şi fibre alimentare și, totodată, cea mai importantă sursă de beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A după consum.
Cartoful dulce este un bun antioxidant şi antiinflamator. Este indicat în prevenirea bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral, ajută în deficienţele de potasiu, în tratarea simptomelor legate de stres, la ameliorarea constipaţiei şi previne apariţia cancerului de colon și întărește sistemul imunitar.
Cartofii dulci se consumă fierţi sau gătiţi într-o mare varietate de preparate culinare, în produse de patiserie, budinci, piureuri, musaca, tocăniţe sau crochete şi sunt gustoşi dacă sunt asezonaţi cu scorţişoară, ghimbir sau nucşoară.
Rețete:
Cartofi dulci cu tofu și curry
Ingrediente: 1 cartof dulce curăţat şi tăiat cubuleţe, 600 g orez fiert, 200 g tofu prăjit, 450 g broccoli, un vârf de linguriţă de piper, sare după gust, 1 linguriţă chimion, 1 lingură curry, 2 căţei de usturoi zdrobiţi, o ceapă albă tocată, 700 ml supă de legume concentrată, 250 ml lapte de cocos, 2 linguri ulei de susan.
Mod de preparare: se călesc cartofii tăiați cuburi în uleiul de susan încins pe foc mediu până când se rumenesc şi se înmoaie uşor, apoi se toarnă laptele de cocos şi supa de legume concentrată şi se amestecă bine. Se pun în oală ceapa, usturoiul, pudra de curry, chimionul, sare şi piper, se amestecă bine şi se lasă să dea un clocot, când începe să fiarbă, se pot adăuga bucăţele de broccoli, tofu şi coriandrul. Se fierbe la foc mic timp de 10-15 minute. Se serveşte fierbinte cu orez fiert.
Tartă cu cartofi dulci
Ingrediente: pentru blat: o foaie de aluat fraged, fie din comerţ, fie preparată în casă. Compoziţie: 150 g margarină topită, jumătate de ceaşcă de zahăr, 500 g cartofi dulci, o lămâie, un praf de sare, 2-3 pliculeţe de zahăr vanilinat.
Mod de preparare: se amestecă zahărul cu margarina şi cu cartofii daţi prin răzătoare, se rade coaja de lămâie şi se pune împreună cu sucul peste amestec, se adaugă zahărul vanilinat şi sarea, apoi se omogenizează bine. Se tapetează o tavă de tartă cu hârtie de copt, se pune foaia de aluat, apoi se toarnă compoziţia şi se dă la cuptor pentru 40-50 de minute.