Casă nouă pentru copii abandonați, în parohia bihoreană Paleu
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a vizitat miercuri, 9 octombrie 2019, parohiile Oradea-Zorilor și Paleu din Protopopiatul Oradea, județul Bihor, în cadrul cărora a fost demarat proiectul „Aripi de înger”, inițiat de Asociația „Filantropia” a Episcopiei Oradiei, prin care se vor construi două case de tip familial pentru copii abandonați.
Prima vizită a avut loc în Parohia Oradea-Zorilor, pe șantierul primei case de tip familial din Episcopia Oradiei, al cărei stadiu de construcție a ajuns la faza de turnare a planșeului de deasupra parterului. Până la venirea iernii, casa urmează să fie acoperită, iar în anul 2020 să fie finalizată, dotată și dată în funcțiune. Aici vor locui și vor fi îngrijiți 12 copii.
Următoarea vizită a avut loc la Parohia Paleu din Protopopiatul Oradiei, unde ierarhul a săvârșit o slujbă de binecuvântare a locului unde se va construi o altă casă de tip familial pentru 12 copii abandonați.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți și voluntari ai Asociației „Filantropia” a Episcopiei Oradiei, membri din conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, precum și reprezentanți de la instituții publice și oficialități locale și județene. Prin proiectul filantropic „Aripi de înger” se vor construi 5 case de tip familial în 5 parohii din Oradea pentru 60 de copii orfani sau abandonați, internați în prezent în Centrul de Plasament nr. 2 din municipiu. Scopul acestor case este de a preveni marginalizarea socială și a abandonului școlar, precum și de a-i sprijini în dezvoltarea socio-psiho-emoțională.
La final, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, i-a felicitat pe cei implicați în proiectul construirii casei din Parohia Paleu și a evidențiat importanța intensificării misiunii sociale. „În urmă cu zece ani, cu ajutorul lui Dumnezeu am întemeiat o parohie în localitatea Paleu, din zona metropolitană a Oradiei, unde locuiesc, în majoritate, cetățeni de altă etnie și de altă confesiune, comunitatea ortodoxă românească numărând atunci puține familii. Apoi, în anul 2010 am sfințit și așezat piatra de temelie pentru noua biserică parohială, pe care am pus-o sub ocrotirea a doi sfinți prăznuiți în ziua de 22 decembrie, ca o recunoștință pentru eliberarea țării de sub regimul comunist, așa încât Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, și Sfânta Mare Muceniță Anastasia, izbăvitoarea de otravă, sunt ocrotitorii noii biserici ce se construiește după modelul bisericii mari de la Mănăstirea Agapia, pictată de Nicolae Grigorescu. Tot cu ajutorul Bunului Dumnezeu și al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în această parohie, lângă biserica nouă se va ridica și un centru pentru copiii orfani, pe care dorim să îl așezăm sub ocrotirea Acoperământului Maicii Domnului, în care vor fi găzduiți 12 copii, pentru ca și misiunea socială să se construiască deodată cu noul locaș de cult”, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie.