Câştigătorii Concursului „Teologie şi identitate”
Câştigătorii Concursului de referate ştiinţifice „Teologie şi identitate” au fost premiaţi ieri, 9 iunie, de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Concursul a fost organizat de Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO), din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, în colaborare cu Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Festivitatea de premiere a Concursului de referate ştiinţifice „Teologie şi identitate” a avut loc la sediul Arhiepiscopiei Bucureştilor. Câştigătorii au fost Vasile Laurenţiu Ion (premiul I), Ionuţ Cosmin Covrig (premiul al II-lea), Paul Negoiţă (premiul al III-lea), Nicoleta Coporan (menţiunea I), Iustinian Tudose (menţiunea a II-a), iar premiile au constat în bani şi cărţi.
După înmânarea premiilor, Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul i-a felicitat pe tinerii teologi participanţi şi a subliniat necesitatea concursului, a cărui temă a fost „Sfântul Ioan Gură de Aur - viața, activitatea misionară și opera sa”. „Sunt bucuros şi onorat ca, în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, să înmânăm celor trei studenţi teologi premiile pe care Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, dimpreună cu Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, le-a hotărât. Sfântul Ioan Gură de Aur rămâne până la sfârşitul veacurilor un model de slujire şi de iubire jertfelnică a Mântuitorului Iisus Hristos. Foarte puţini ierarhi, într-o perioadă atât de scurtă de păstorire, aşa cum a fost aceea a Sfântului Ioan Gură de Aur, au reuşit să realizeze atât de mult pentru Biserică, pentru lucrarea ei, pentru zidirea ei, pentru scrierile teologice pe care le-a realizat încă din vremea când era preot în Antiohia, dar şi când a slujit ca patriarh. Aceşti tineri, dimpreună cu toţi colegii lor de la Facultatea de Teologie, ca şi de la alte facultăţi de teologie din Biserica Ortodoxă Română, trebuie să privească mereu spre aceste modele strălucitoare, aşa cum este cazul Sfântului Ioan Gură de Aur”, a precizat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Scopul Concursului „Teologie şi identitate” a fost implicarea studenţilor și masteranzilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti în activitatea pastoral-misionară a Bisericii, dezvoltarea gândirii critice, cultivarea expresivității și a originalității și creșterea spiritului competitiv. Totodată, acest concurs are ca scop conștientizarea rolului activ pe care trebuie să și-l asume tinerii teologi în fructificarea noțiunilor deprinse la cursuri.