Cât de mult scad preţurile în urma scăderii TVA

Un articol de: Oana Nistor - 05 Ianuarie 2016

Taxa pe valoare adăugată (TVA) a scăzut de la 1 ianuarie de la 24% la 20% pentru toate produsele şi serviciile. În consecinţă, preţurile ar trebui să scadă cu 3,33%, dacă reducerea TVA se transmite integral. De la aceeaşi dată a scăzut şi TVA la carte, tipărituri, bilete de intrare la spectacole şi expoziţii de la 9% la 5%. O cotă de TVA de 9% se aplică de la 1 ianuarie 2016 pentru medicamente, alimente şi furnizarea de apă potabilă.

Cea mai importantă măsură de relaxare fiscală aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal este reprezentată de reducerea cotei generale a taxei pe valoare adăugată - TVA de la 24% la 20%, care ar trebui să conducă la scăderea preţurilor cu 3,33%, dacă se transmite integral. Astfel, preţul unui litru de benzină şi motorină a scăzut deja cu 3,22%, respectiv cu 16-19 bani, potrivit reprezentanţilor companiilor petroliere, citaţi de Agerpres. Taxele, respectiv accizele şi TVA reprezintă mai mult de jumătate din preţul de la pompă al carburanţilor în România. În schimb, supraacciza la carburanţi, în valoare de 7 eurocenţi/litru, rămâne în vigoare încă un an, deşi prima variantă a Codului Fiscal prevedea eliminarea ei la 1 ianuarie 2016. Actul normativ prevede dispariţia acestei taxe la 1 ianuarie 2017.

Şi CFR Călători a anunţat că tarifele biletelor de tren au scăzut de la 1 ianuarie cu circa 4%. De la aceeaşi dată a scăzut şi TVA la carte, tipărituri, bilete de intrare la spectacole şi expoziţii de la 9% la 5%. TVA de 5% se va aplica şi pentru evenimentele sportive şi culturale, precum şi manuale. O cotă TVA de 9% se aplică de la 1 ianuarie 2016 pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante şi catering şi furnizarea de apă potabilă şi de uz industrial şi agricol.

De asemenea, energia electrică s-a ieftinit de la 1 ianuarie, astfel că preţul electricităţii la consumator va fi mai mic cu 5-6%, după reducerea tarifelor de distribuţie şi a bonusului de cogenerare.

Impozite mai mari pentru firmele mici

În schimb, de la 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare noua formulă de impozitare pentru imobile, care va duce la creşteri semnificative de taxe, în special pentru firmele mici care au sediul firmei acasă. Astfel, de anul viitor, taxele locale pe clădiri se vor stabili la fel, indiferent de natura juridică a contribuabilului, persoană fizică sau juridică, diferenţierea urmând să se realizeze în funcţie de destinaţia clădirii, rezidenţială sau comercială. În plus, autorităţile locale vor putea decide aplicarea unei cote de impozitare cuprinse între 0,08% şi 0,2% pentru clădirile folosite ca locuinţă, şi între 0,2% şi 1,3% pentru cele folosite în activităţi economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc).

Tot din 2016, cei care obţin venituri din activităţi independente vor fi obligaţi să plătească CAS (contribuţia pentru pensie), chiar dacă obţin şi venituri de natură salarială. În schimb, pentru aceste venituri creşte deducerea de bază de la 20% la 40%. De asemenea, persoanele fizice autorizate vor plăti, pe lângă impozitul de 16% pe venit, şi contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) de 5,5%, şi CAS de 10,5%. Pe de altă parte, contribuţia la CAS va fi plafonată la cinci salarii medii brute lunare.

În acelaşi timp, persoanele fără venituri vor fi obligate, din 2016, să achite CASS şi să depună o declaraţie fiscală în acest scop la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.