Cât de nocivă este îngheţata industrială
Îngheţata industrială a ajuns să fie un amestec de uleiuri vegetale exotice, un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional prin conţinutul ridicat de acizi graşi saturaţi şi zahăr adăugat, rezultă dintr-un studiu făcut de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România).
Potrivit site-ului www.apc-romania.ro, APC România a achiziţionat, în vederea realizării studiului privind calitatea îngheţatei industriale, 55 de sortimente de îngheţată, cu ingrediente şi arome diferite, urmărindu-se: evaluarea nivelului de informare a consumatorului prin intermediul etichetei, identificarea ingredientelor folosite şi a aditivilor alimentari din produsele analizate.
„Îngheţata industrială a ajuns să fie un amestec de uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune dacă sunt hidrogenate sau nu, zer praf, amidon, zahăr adăugat şi chimicale din belşug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutriţional prin conţinutul ridicat de acizi graşi saturaţi şi zahăr adăugat, nu trebuie consumat de către copii şi persoane cu afecţiuni cardiovasculare, diabet şi boli metabolice. Totodată, trebuie consumat ocazional de către adulţi, în cantităţi mici, de 40-60 g”, avertizează preşedintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu, citat de Mediafax.
După evaluarea nivelului de informare a consumatorului de îngheţată industrială prin intermediul etichetei, s-a constat că la îngheţata cu ciocolată, cantitatea de cacao din produsele analizate variază între 0,1 şi 3,2%, la îngheţata de vanilie, cantitatea de vanilie din produsele analizate variază între 0,03 şi 0,14%, la cea cu nuci, cantitatea efectivă este de 4%, în cea cu alune – 3%.
În privinţa principalilor nutrienţi, pe baza declaraţiei nutriţionale, s-a constat că îngheţatele analizate prezintă valori mari de: grăsimi (în unele cazuri până la 26 g din 100 g produs), acizi graşi saturaţi (până la 19 g din 100 g produs, deşi American Heart Association recomandă numai 16 g de acizi graşi saturaţi pe zi şi numai 11-13 g pe zi la persoanele cu colesterol ridicat), carbohidraţii (ating nivelul de 48 g din 100 g produs, în timp ce zahărul adăugat atinge nivelul de 33 g din 100 g produs - de trei ori mai mult decât conţin 100 ml de băutură pe bază de cola).
Un alt obiectiv al studiului a fost de a identifica aditivii alimentari din produsele analizate. Astfel, în cele 55 de sortimente de îngheţată s-au identificat 23 de aditivi alimentari, dintre care unii sunt suspecţi de apariţia unor probleme de sănătate: E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial, poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale, E150d - caramel sulfit de amoniu poate provoca probleme intestinale după ingestia unor cantităţi mari, E162 – betanină, colorant natural, poate conţine cantităţi mari de nitraţi şi produsele ce îl conţin trebuie evitate de copii, E 171 - dioxid de titan, colorant artificial (clasificat de Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni).
Studiul privind calitatea îngheţatei industriale face parte din Campania naţională de informare şi educare: Hrana sănătoasă - o investiţie pe termen lung în sănătatea noastră, prin intermediul căreia APC România îşi doreşte să informeze despre importanţa unui stil de viaţă bazat pe alimente sănătoase.