Cât s-au majorat taxele de timbru
Problemele pe care mulţi cetăţeni le au apelând la justiţie s-au mai complicat. Începând din luna iulie taxele judiciare, sau mai bine zis taxele de timbru s-au majorat, unele chiar de zece ori.
Potrivit site-ului avocat.ro, actul normativ schimbă întregul sistem al taxei judiciare de timbru, vechile acte normative în domeniu. Una dintre modificările aduse de actul normativ este introducerea taxei judiciare de timbru pentru cereri pentru care până acum nu s-a plătit nimic. Astfel, acţiunile privind stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice se vor taxa cu 100 lei.
Cu o sumă mai mică, 20 de lei, vor fi taxate acţiunile şi cererile privind încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului individual de muncă, orice drepturi ce decurg din raporturi de muncă, stabilirea impozitului pe salarii, drepturile decurgând din executarea contractelor colective de muncă şi cele privind soluţionarea conflictelor colective de muncă, precum şi executarea hotărârilor pronunţate în aceste litigii. Acestea erau scutite de la plata taxei judiciare de timbru.
De asemenea, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, precum şi calea de atac împotriva hotărârii pronunţate vor fi taxate cu 20 lei, deşi până acum acestea au fost scutite de la plată. O cerere de divorţ va costa între 50 şi 200 lei, în condiţiile în care, până acum, cel mai mare tarif a fost de 39 lei. De asemenea, cererile pentru recunoaşterea dreptului de autor şi a celor conexe, repararea prejudiciilor, inclusiv plata drepturilor de autor şi a sumelor cuvenite pentru opere de artă se vor taxa cu 100 lei, faţă de 39 lei, cât a fost tariful până acum.
Tot 100 lei vor costa cererile pentru recunoaşterea calităţii de inventator, de titular de brevet, a drepturilor născute din brevetul de invenţie, din contractele de cesiune şi licenţă, deşi preţul era de 39 lei. Textul complet al ordonanţei de urgenţă poate fi consultat în Monitorul Oficial sau pe avocat.ro. (Corneliu Ciocan)