Cătălina Velculescu la aniversară
Profesoara Cătălina Velculescu, renumit cercetător şi istoric literar erudit, a împlinit 70 de ani. Cu acest prilej, prietenii şi colaboratorii au organizat marţi, 20 decembrie, un moment aniversar în Sala "Conon Mitropolitul" a Bibliotecii Sfântului Sinod, din incinta Mănăstirii Antim. Tot în cadrul evenimentului a fost lansat şi volumul "In honorem. Cătălina Velculescu la aniversară".
În deschiderea evenimentului, Corul "Potirul" al Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti a oferit publicului un concert de colinde, după care mai mulţi oameni de cultură au ilustrat în câteva cuvinte chipul profesoarei Cătălina Velculescu, ca cercetător, ca mamă şi bunică şi ca prieten. Între cei care au omagiat personalitatea Cătălinei Velculescu s-au aflat ucenicele ei, lect. dr. Cristina Dobre şi conf. dr. Ileana Stănculescu, prof. dr. Zamfira Mihail, prof. Laura Jinga şi părintele arhimandrit Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod. "Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Sfântului Sinod împreună cu două dintre fostele studente ale profesoarei Cătălina Velculescu, care acum sunt cadre didactice universitare: Cristina Dobre şi Ileana Stănculescu. Am ales ca loc pentru acest moment Biblioteca Sfântului Sinod pentru că prof. Cătălina Velculescu este o apropiată a Bisericii; a colaborat cu mitropolitul Nestor Vornicescu, cu părintele Benedict Ghiuş, cu părintele Grigorie Băbuş. De câteva decenii calcă pragul bibliotecii şi cercetează manuscrise, iar recent am întreprins o colaborare în privinţa revizuirii primului volum al Catalogului manuscriselor româneşti elaborat de părintele Dumitru Fecioru pe la sfârşitul anilor â50 şi care nu a fost publicat niciodată. De asemenea, ea a fost şi iniţiatoarea unor colocvii internaţionale pe care le-am derulat aici, la bibliotecă, şi ne-a ajutat să stabilim colaborări cu cercetători renumiţi din Europa şi din lume", ne-a declarat părintele arhimandrit Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.
La finalul evenimentului, a fost lansat un volum omagial dedicat Cătălinei Velculescu, publicat la Editura Paideia. "Este o lucrare cu condiţii grafice excepţionale şi cu un conţinut care se construieşte pe mai multe falii - istoria artei, filologie şi teologie - pentru că doamna Elena Velculescu a împletit aceste domenii în cercetările ei, iar cei care semnează în acest volum sunt colegi şi prieteni, dar şi colaboratori din lumea universitară internaţională.