Cateheze pentru tineri în Parohia Strâmba-Jiu

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 05 Feb 2015

Tradiţia vieţii bisericeşti, cuprinsă în cele două locaşuri de închinare ridicate din lemn, a constituit primul focar de viaţă religioasă pentru credincioşii gorjeni din Parohia Strâmba-Jiu. De aici au răsărit dragostea pentru Hristos şi conştiinţa că Biserica Ortodoxă este „mama poporului român“.

Conştiinţa acestei moşteniri este transmisă astăzi tinerilor la orele de cateheză, coordonate în cadrul grupului parohial de preotul Antonie Făinişi.

„Aici, în sudul Gorjului, la Strâmba de Jiu, vistiernicul lui Mihai Viteazul, Stoichiţă Râioşanu, a ctitorit o frumoasă mănăstire, iar peste timp, o biserică din lemn maramureşeană, făcând o punte peste Carpaţi şi trecând prin «Poarta Sărutului», s-a aşezat în taină la «Masa Tăcerii», avându-i mereu invitaţi la «ospăţul credinţei» pe tinerii din parohie. Prin ei încercăm de ani buni să păstrăm credinţa strămoşească şi să transmitem mai departe frumuseţea tradiţiilor şi obiceiurilor noastre populare. Alături de ei am învăţat că acasă este locul unde dorul nu mai doare, că aici este Strâmba noastră cea dreaptă în care se oglindeşte cerul“, mărturiseşte preotul Antonie Făinişi, parohul de la Strâmba-Jiu.

Cateheză şi misiune în rândul tinerilor

Părintele Antonie a dus mai departe lucrarea înaintaşilor, ostenitori deopotrivă sub jugul lui Hristos. Are în prezent un grup de 30 de tineri, alături de care împlineşte o frumoasă rânduială catehetică, filantropică şi misionară, concretizată săptămânal în: programe interactive, cursuri şi meditaţii gratuite, ateliere de lucru şi tabere de creaţie, activităţi de educaţie non-formală, activitate culinară, toate aşezate dintru început sub egida „Hristos împărtăşit copiilor“. Începând de anul acesta, datorită tradiţiei misionare constituite aici, dar şi bazei materiale de care dispune, Parohia Strâmba-Jiu face parte din cele opt centre catehetice ale Arhiepiscopiei Craiovei, integrate în programul naţional de catehizare „Alege şcoala III!“.

Logica urmată de părintele Făinişi pe parcursul întregii sale activităţi pastorale şi catehetico-misionare a avut ca prioritate promovarea valorilor creştin-ortodoxe în viaţa tinerilor şi copiilor din parohie. A început această lucrare alături de doamna preoteasă Magdalena Făinişi şi de cei doi copii, Radu şi Miruna - membri de nădejde în grupul de tineri al parohiei.

În primăvara anului 2011, între 6 şi 8 mai, Parohia Strâmba a găzduit, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, cea de-a VIII-a ediţie a Congresului Tinerilor Creştini Ortodocşi din Arhiepiscopia Craiovei. Astfel, peste 100 de tineri, membri în mai multe grupuri parohiale din cuprinsul judeţelor Dolj şi Gorj, au dezbătut problema „Familia creştină - ieri, azi şi mâine“. Fiecare pas al întâlnirii a fost supravegheat cu atenţie de gazde, care au aranjat totul până la cel mai mic detaliu. În frunte cu părintele Făinişi, tinerii din Strâmba au servit la mese, au organizat sala de conferinţe, au elaborat cu migală programul recreativ.

„Biserica este Mama noastră a tuturor“

Răsadul învăţăturilor bune a dat roade şi aici, în Strâmba-Gorjului, împletind în sufletele tinere povaţa bine-primită şi darul unei educaţii alese, împărtăşite de şcoală şi Biserică deopotrivă. În cursul anilor, copiii de ieri au devenit tinerii de azi, unii întemeind familii, alţii împărtăşindu-se încă din învăţătura şi folosul cărţilor. Toţi însă au păstrat cu sfinţenie amintirea poveţelor bune, aşezate cu grijă la inimă de părintele Antonie, fie în biserica de lemn de pe vârful dealului, fie în sala frumos gătită a centrului catehetic. Mărturiilor lor stau astăzi ca lumina în sfeşnic, amintind şi celor ce cred mai puţin că „Biserica este Mama noastră a tuturor“.

„La vârsta de 19 ani am pornit pe un drum greşit în viaţă. Părintele Făinişi m-a ajutat atunci să trec peste greutăţi. Auzisem că a înfiinţat un grup parohial al tinerilor şi am fost de acord să mă integrez şi eu în el. De la prima întâlnire mi-am făcut mulţi prieteni, am elaborat proiecte, am luat parte la numeroase activităţi sportive, jocuri de inteligenţă şi iniţiative de voluntariat. Îi mulţumesc Bisericii pentru tot ce a făcut pentru mine. Parohia pentru mine este a doua casa!“ (Mădălin Alexandru Popescu, 24 de ani)

„Totul a început în momentul în care sora mea, mai mare decât mine, dispărea de acasă pentru câteva ceasuri în fiecare vineri sau sâmbătă. Am aflat că mergea la activităţile organizate de preotul Antonie, la centrul de la biserică. Alături de ea am venit şi eu. Am luat parte mai întâi la câteva seminarii de formare şi mai apoi am devenit membru activ al grupului. De atunci am avut bucuria să particip la toate activităţile organizate de parohia noastră pentru noi, tinerii. Pot spune că noi toţi, membrii de bunăvoie ai grupului parohial, am rămas mai uniţi şi mai aproape de Dumnezeu ca niciodată“ (Ionuţ Liviu Popescu, 21 de ani).

„Acum 6 ani am păşit pentru prima dată la casa parohială, un loc minunat, un loc care mi-a schimbat viaţa. Toate experienţele petrecute acolo au ajutat din plin la dezvoltarea mea intelectuală şi sufletească. Întotdeauna m-am simţit minunat alături de colegii de grup, de care am rămas aproape şi astăzi. Tot ceea ce am făcut acolo, tot ceea ce am învăţat m-au ajutat să am mai multă încredere în mine“ (Andra Stana, 18 ani).

„În grupul tinerilor din Parohia Strâmba-Jiu am descoperit frumuseţile bisericii, pe care nu le cunoşteam şi poate nu le puteam afla niciodată, dacă părintele Făinişi Antonie nu mă chema în acea binecuvântată zi de 15 martie 2009 pentru a lua parte la un proiect în scop caritabil de Sfintele Paşti. Nu am ştiut că de la acel proiect totul avea să se schimbe. Pot spune, şi nu exagerez, că prin activităţile desfăşurate în cadrul grupului viaţa mea s-a schimbat în bine şi sunt mai aproape de Dumnezeu“ (Cosmin Popescu, 22 de ani).

„Acum trei ani, un membru al grupului de tineri de la Parohia Strâmba mi-a povestit despre activităţile pe care le făceau la centru şi mi-a propus să particip şi eu la câteva dintre ele. Am mers atunci la casa parohială, am ascultat cateheza şi am decis să particip la acest proiect. De acunci am învăţat multe lucruri frumoase şi m-am apropiat mai mult de Biserică“ (Liliana Nicoleta, 19 ani).

„Cu şase ani în urmă am decis să mă înscriu în grupul parohial al părintelui Făinişi. Primele activităţi au fost cele de catehizare. După aceea, încetul cu încetul, am început să iau parte activ la misiunea filantropică din parohie. Am desfăşurat alături de colegii mei numeroase activităţi de voluntariat şi de formare educaţională. Îi mulţumesc preotului Antonie că are în permanenţă grijă de noi şi nu uită niciodată să ne întărească prin exemplul propriu, să ne aducă mai aproape de Dumnezeu“ (Andrei Stirban, 19 ani).