Căutători de sfinţenie în Munţii Buzăului
Parohia „Sfântul Ilie”-Gorgani din Protopopiatul Sector 5 Capitală a organizat sâmbătă, 10 octombrie, un pelerinaj la mai multe aşezăminte monahale de pe plaiurile buzoiene. Pe lângă menirea duhovnicească, pelerinajul a avut şi rolul de a-i integra în viaţa bisericii şi în marea familie a parohiei pe noii credincioşi tineri şi adulţi.
Primul popas al pelerinilor bucureşteni a fost Mănăstirea Ciolanu, veche ctitorie domnească de secol al XVI-lea, aflată departe de aşezările umane, între dealuri împădurite. După un răgaz de rugăciune, paşii pelerinilor s-au îndreptat spre Schitul Cetăţuia, trecând mai întâi prin tabăra de sculptură de la Măgura, cel mai mare muzeu de sculpturi în piatră din ţară, inspirate din arta populară şi spiritualitatea ortodoxă. După un urcuş de 30 de minute pe potecile abrupte, pelerinii şi-au găsit odihna în străvechea aşezare dacică, iar apoi loc de retragere al monahilor, de pe platoul dealului Ciolanu, loc pe care regele Carol I l-a ales iniţial pentru ridicarea Castelului Peleş, dar care, prin voia lui Dumnezeu, a rămas loc de rugăciune. „Urcuşul în paşi galopanţi spre Schitul Cetăţuia a fost ca o etapă din viaţa noastră. Vrem să ajungem rapid undeva, parcurgem drumul, ajungem acolo şi apoi ne dăm seama că totul s-a terminat. Dar, în momentul în care am ajuns acolo sus, am simţit o trăire pe care o am de fiecare dată duminica la biserică şi ori de câte ori ajung la orice mănăstire; am simţit că e un timp infinit, că de acolo începe viaţa mea, o nouă zi, un nou suflet, o nouă trăire”, ne-a spus Mina Elena Rădulescu.
Pelerinajul a continuat la Mănăstirea Berca, veche mănăstire brâncovenească a boierilor Cândeşti, iar apoi a fost vizitat platoul cu vulcanii noroioşi din Pâclele Mari ale Buzăului. Pelerinajul a fost pentru o concretizare a „frumuseţii comuniunii parohiei noastre şi o activitate foarte importantă, nu numai pentru comuniune, ci şi pentru faptul că este o ieşire din cotidian”, precum explica Mihaela-Elena Vorovenci, dar şi de întărire a familiei celei mari a parohiei. „A fost foarte plăcut să fim împreună într-un pelerinaj cei care venim la slujbe şi la alte activităţi care se întreprind în biserica noastră. Simt că suntem o familie, că ne bucurăm împreună şi ne ajutăm când sunt încercări. Este o căldură deosebită şi sunt recunoscătoare lui Dumnezeu că am ajuns să fiu în acele locuri şi în această familie”, a mărturisit Alina Marinescu. „E frumos când învăţăm să trăim cu toţi la fel, să-L simţim pe Dumnezeu, să trăim împreună pentru El, fiindcă cele ce ne despart nu sunt decât principiile noastre”, a mai spus Mina Elena Rădulescu.
Grupul de pelerini, format din 50 de credincioşi, a fost însoţit de doi preoţi slujitori de la Parohia "Sfântul Ilie"-Gorgani: pr. paroh Silviu Tudose şi pr. Emanoil Băbuş, iar pelerinajul a fost organizat prin Agenţia de pelerinaj BASILICA Travel a Patriarhiei Române.